Подгответе се да платите многу повеќе за „iPhone 15 Ultra“

Претстојниот „iPhone 15 Ultra“ ја разбранува ИТ индустријата, а има бројни гласини и информации за новиот телефон, вклучувајќи ја и неговата можна цена.

Според влијателниот инсајдер „LeaksApplePro“, „iPhone 15 Ultra“ ќе има почетна цена од дури 1.299 долари. Ова претставува значително зголемување во однос на сегашниот „iPhone 14 Pro Max“, кој има почетна цена од 1.099 долари.

Google search engine

Ваквото зголемување би претставувало најголемо зголемување на цената во историјата на генерацијата на „iPhone“ и ќе биде шок за многу корисници на популарниот бренд на телефони.

Кога станува збор за причината за ваквото големо поскапување, од „LeaksApplePro“ објаснуваат дека на тоа ќе влијае зголемувањето на трошоците за производство и инфлацијата, како и потребата да се задржи продажната цена.

Дополнително, се очекува „iPhone 15 Ultra“ да пристигне со голем број нови подобрувања и функции, вклучително и поквалитетни материјали како титаниумот. Претходните гласини сугерираа дека „Ultra“ ќе биде нов член на линијата „iPhone“ и дека нема да има основен модел на „iPhone 15“.

Според протечените информации, „iPhone 15 Ultra“ ќе има 256 GB простор за складирање податоци (двојно повеќе од сегашниот модел). Исто така, се очекуваат две предни камери и USB-C приклучок со „Thunderbolt 4“ кои ќе го заменат „Lightning port“.

Останува да се види како ќе бидат цените на пазарот на останатите модели од „iPhone 15“, но можно е повисоката цена на „iPhone 15 Ultra“ да има придружен ефект и на остатокот од линијата.