Патријархот Кирил е отстранет од листата на санкции на ЕУ

На инсистирање на Унгарија, поглаварот на Руската православна црква, патријархот Кирил, е отстранет од списокот од последната рунда санкции на Европската унија поради руската инвазија на Украина, изјавија за АП дипломати од ЕУ.

Шестиот пакет санкции, кој вклучува ембарго на најголемиот дел од увозот на руска нафта во ЕУ до крајот на годината.

Реклама

Патријархот Кирил првично беше вклучен во списокот на поединци кои ЕУ сакаше да ги санкционира, но предлогот требаше да биде едногласно одобрен,пренесе Аваз.ба.

Реклама