„Пандора документи“: Мило Ѓукановиќ го криел богатството во повеќе од пет држави

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ и неговиот син Блажо во 2012 година потпишале тајни договори за управување со нивните средства, криејќи се зад комплицирана мрежа поврзана со компании од Велика Британија, Швајцарија, Британските Девствени Острови, Панама и Гибралтар, а синот на црногорскиот претседател ја искористил таа структура за да формира и две скриени компании со компании ќерки во Лондон и Црна Гора, пренесува порталот на Радио-телевизија Црна Гора.

Овие податоци се добиени од истражувачкиот центар МАНС (Мрежа за афирмација на невладиниот сектор) преку глобална истрага за оф-шор бизниси наречена „Пандора документи“, предводена од Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари (ICIJ) со партнери од 117 земји.

Google search engine

Досега, најголемата база на податоци за истекување содржи скоро 12 милиони документи од 14 офшор агенции. Еден од нив е АЛКОГАЛ, водечка адвокатска канцеларија во Панама со канцеларии во сите познати офшор дестинации, вклучително и Британските Девствени Острови, преку кои, како што е наведено од МАНС, се водел бизнисот на семејството Ѓукановиќ.

Во документацијата на таа панамска компанија, МАНС најде заверени копии од договорите за воспоставување доверба што Мило и Блажо Ѓукановиќ ги склучиле на 21 јуни 2012 година со CM Skye 2 (PTC) Limited, регистрирани на Британските Девствени Острови.

Во документите се наведува дека Ѓукановиќ формирале трустови со цел планирање на наследството и заштита на имотот, додека изворите на средства се приход од нивната кариера и профит од инвестиции. Ова се неотповикливи трустови, кои им овозможуваат на вистинските сопственици да го заштитат својот скриен имот, дури и кога тоа е предмет на судска постапка или побарувања на доверители.

На објавувањето на оваа информација реагираше и кабинетот на црногорскиот претседател.

„ Најновата јавна емисија на невладината организација МАНС, наречена „Пандора Папири“, е само уште една во серијата обиди да се дискредитира претседателот на Црна Гора и членовите на неговото семејство, на која МАНС залудно работеше со години“ се наведува во реакцијата на кабинетот на Ѓукановиќ.

Меѓу имињата во документите е и на српскиот министер за финансии, Синиша Мали, кој бил сопственик на 24 луксузни станови на бугарскиот брег.