Пандемијата имаше големо влијание врз менталното здравје, особено кај една група

Една голема француска студија за менталното здравје откри огромно зголемување на бројот на млади луѓе кои пријавиле депресија, а најверојатната причина е KОВИД-19 и ограничувањата што се воведени за да се спречи ширењето на коронавирусот.

Француската агенција за јавно здравје во вторникот ги објави резултатите од последната рунда редовни истражувања за менталното здравје спроведени во 2021 година, една година по најакутната фаза на глобалната пандемија.

Google search engine

Откри дека 20,8 отсто од 18-24-годишниците рекле дека доживеале депресивна епизода во изминатите 12 месеци, во споредба со 11,7 отсто во претходното истражување спроведено во 2017 година.

Стапката кај младите беше речиси двојно поголема од онаа на целата возрасна популација на возраст од 18 до 85 години.

Стресот предизвикан од болеста KОВИД-19 и ограничувањата наметнати за нејзино контролирање се чини дека се една од главните хипотези за објаснување на ова зголемување, објави Агенцијата за јавно здравје на својата веб-страница.

Експертите велат дека влијанието на карантинот, социјалното дистанцирање и другите ограничувања посилно го почувствувале студентите и другите млади луѓе бидејќи се верува дека ограничувањата го уништиле периодот што се случува еднаш во животот и кој не може да се повтори.

Несигурноста се додава на редовната анксиозност поврзана со растењето.

Голема улога одигра неизвесноста за иднината, која има многу важно влијание на таа возраст, вели Енгуеранд ду Роскоат, коавтор на француската студија и експерт за ментално здравје.

Истражувањето ги потврдува анегдотските докази од голем број професионалци за ментално здравје за време на пандемијата KОВИД-19, кои пријавиле зголемување на бројот на млади луѓе кои се борат со анксиозност и депресија.

Други меѓународни студии дадоа слични резултати.

Американските здравствени власти во понеделникот алармираат за кризата со менталното здравје кај американските средношколци, особено кај тинејџерките.

Скоро три од пет американски тинејџерки – 57 проценти – се чувствувале постојано тажно или безнадежно во 2021 година – двојно повеќе од момчињата, се вели во извештајот.

Ова е пораст од речиси 60 проценти од 2011 година и највисоко ниво забележано во изминатата деценија.