Пандемијата го намали очекуваниот животен век

Пандемијата „ковид-19“ го намали очекуваниот животен век во 2020 година најмногу од Втората светска војна, а животниот век на американските мажи е намален за повеќе од две години, покажа студијата објавена од Универзитетот Оксфорд во понеделникот.

Очекуваниот животен век падна за повеќе од шест месеци во споредба со 2019 година во 22 од 29 земји анализирани во студијата, во кои беа вклучени Европа, САД и Чиле. Животниот век е намален во 27 од 29 земји.

Google search engine

Универзитетот рече дека повеќето од намалувањето на очекуваниот животен век во различни земји може да бидат поврзани со официјалните смртни случаи од ковида-19. Досега се регистрирани речиси пет милиони смртни случаи предизвикани од новиот коронавирус, покажуваат податоците на Ројтерс.

„Фактот дека нашите резултати нагласуваат толку големо влијание што може директно да се припише на„ Ковид-19“ п,окажува колку овој шок беше разорен за многу земји“, рече др. Риди Кашјап, еден од водечките автори на трудот објавен во Меѓународниот весник за епидемиологија.

Во повеќето земји, имало поголем пад на очекуваниот животен век за мажите отколку за жените, со најголем пад кај американските мажи чиј животен век падна за 2,2 години во споредба со 2019 година.

Севкупно, за мажите се намалува за повеќе од една година во 15 земји, а жените во 11 земји. Ова го избриша напредокот во намалувањето на смртноста што беше постигнат во претходните 5,6 години.

Во Соединетите држави, зголемувањето на смртноста беше главно кај работното население на возраст под 60 години, додека во Европа, смртноста кај луѓето над 60 години значително придонесе за зголемување на смртноста.

Кашјап повика повеќе земји, вклучувајќи ги и оние со низок и среден приход, да ги направат податоците за смртност достапни за понатамошни истражувања.

„Итно повикуваме на објавување и достапност на повеќе поделени податоци за подобро разбирање на ефектите од пандемијата на глобално ниво“, рече таа.