Овој минерал „ги брка“ вирусите од телото, дури и Ковид-19…

Сезоната на грипови е во тек, а за жал и бројот на заболени луѓе од коронавирусот секојдневно е во пораст.

Google search engine

СЗО секојдневно предупредува на опасноста од епидемијата коронавирус. Токму поради тоа важно е да се грижите за вашето здравје, всушност да се храните здраво и да ги почитувате заштитните мерки.

Во борбата против инфекцијата јодот е исклучително важен за зајакнување на вашиот имунитет. За тоа сведочи неодамна објавено истражување од д-р Гериј Ворен за публикацијата „Research Gate“, во кое што вели дека зголеменото дневно ниво на внесување јод, а во граница на максимално дозволената доза ја забрзува апопрозата т.е. тоа е смрт за клетките кои што се заразени до Ковид-19, а со тоа се спречува и понатамошното ширење на коронавирусот.

Повеќе пати објавените научни анализи го потврдуваат ова тврдење, со цел објавување на трите важни телесни функции во борбата против Ковид-19: деактивирање на вирусот во носот со присуство на јод во носната слузница, деактивирање на вирусот на кожата пред да влезе во нашето тело преку потта и претходно спомнатата апоптоза за да се запре реплицирањето на вирусот. Можност на пренесување на ковид-19, а со самото тоа и смртност, на овој начин значително се намалува.

Бидејќи самиот организам не го произведува, јодот треба да го внесуваме секојдневно и тоа од 1.5 до 2.4 милиграми, во зависност од телесната тежина, а се советува дека најдобро е да се внесува преку исхраната и водата.

Јод најмногу има во јодираната кујнска сол, морската риба, во сите морски плодови, ананасот, морковот, алгите.