ОВИЕ УРЕДИ ГОЛТААТ СТРУЈА, А ЕВЕ КАКО ДА ГИ УПОТРЕБИТЕ ЗА ШТЕДЕЊЕ: Ако го направите ова ќе ја намалите сметката за една третина

Голем е бројот на апарати за домаќинство кои трошат многу електрична енергија: машина за перење, машина за миење садови, бојлер… Нивната употреба е невозможно да се избегне, но секако постои порационален начин да се користат.

Еден од начините да заштедите на сметките за струја е да користите поевтина тарифа, односно ноќна. Во текот на ноќта струјата поевтинува од 3 до 4 пати.

Google search engine

Евтината тарифа најпрво се активира во централна Србија во 22 часот и трае до 6 часот наутро. Еден час подоцна, поевтини киловати ќе можат да користат граѓаните на Војводина од 23 до 7 часот. А во реонот на Белград струјата по евтина тарифа почнува од полноќ до 8 часот наутро.

pranje, veš, veš mašina

Не е непознато дека со вклучување на машината за перење само навечер, можеме значително да ја намалиме потрошувачката на електрична енергија. Секогаш кога зборуваме за машина за перење и машина за миење садови, советот е ист. Не вклучувајте ги додека дупките не се полни, а ако е можно изберете подоцнежни часови и ноќна цена. Овие уреди користат исто количество електрична енергија без оглед на количината на валкани работи и садови во нив.

Котелот е уште еден уред што може да се вклучи ноќе. Бидејќи бојлерот е еден од поголемите потрошувачи, треба да ја искористите поевтината тарифа и да го користите за загревање вода само ноќе. Многу е важно редовно да го чистите од бигор, бидејќи самата вага го успорува процесот на загревање, што доведува до поголема потрошувачка на електрична енергија. Ако сте сами или сте само двајца, најдобро е да го вклучите бојлерот само навечер кога струјата е поевтина. Истото важи и за машините за перење.

šporet, žena

Во семејствата со повеќе членови често се случува оброците да се подготвуваат секој ден, освен што одзема многу време, тоа значи и голема потрошувачка на струја. Еден од начините да заштедите при готвење е да подготвувате оброци навечер, а наутро да ги ставите на печење или готвење додека сè уште е во сила поевтината тарифа.

При користење на рерната, клучно е да се избегне нејзино отварање за време на печењето, друга можност е практичноста што ја нудат сите модерни уреди, вклучително и рерната, користете и испечете две јадења во неа. Ова заштедува и време и електрична енергија. Исклучете го порано и оставете го садот да се пече на топлина додека рерната се лади.

Можеби има смисла да се истакне, но заштедите при исклучување на светилките се повеќе од значителни. Исто така, се препорачува да се заменат со штедливи LED светилки.

Кога зборуваме за рингли и готвење на нив, клучното е што големината на шерпата одговара на големината на ринглата, за да не се троши непотребната енергија, шерпасите кои имаат подебело дно складираат енергија бидејќи храната се складира. побрзо.