ОВИЕ ЕЛЕКТРИЧНИ АПАРАТИ СЕ СМРТ ЗА СМЕТКИТЕ: Професор од машински тврди: Бојлерот троши дури 24 отсто, а шпоретот 15 отсто

Професорот по термодинамика Милош Бањац од Машинскиот факултет во Белград, вели дека не можеме да влијаеме на делот што се однесува на пресметковната моќ и трошокот на гарантираниот добавувач, бидејќи тоа е европска практика, но можеме да влијаеме електричната енергија што ја потрошивме, што претставува околу 60 отсто од сметката.

Ако до сега не знаевме, зимава ќе научиме колку струја, кој апарат за домаќинство троши, ако сакаме да ги намалиме сметките за струја.

Google search engine

Милош Бањац посочува дека сите веќе знаеме дека има евтина и скапа струја, три групи на потрошувачка и ако добро се организираме и правилно ги користиме апаратите за домаќинство, можеме да спаднеме во долната група, каде што цената на киловат е поевтина.

„Секогаш имате два пристапа за тоа како да ги користите апаратите за домаќинство. Едниот е да купувате што е можно поефикасно, а другиот да ги користите правилно. Котелот е најголемиот потрошувач во домаќинството, кој користи околу 24 отсто од потрошената струја. “, истакнува професорот.

Што се однесува до ефикасноста, вели дека немаме голем избор кога се во прашање бојлерите, но дека можеме да заштедиме пари кога станува збор за нивната употреба.

Така, советува, во текот на летните месеци би било погодно да ја намалиме температурата на која ја загреваме водата, бидејќи нема потреба од прегревање на водата, па ја ладиме. Со оглед на тоа што имаме тарифен систем и дека струјата е четири пати поевтина навечер, а е бојлер за складирање, подобро е да се вклучи навечер и да се гаси наутро.

„Иако луѓето не сакаат да го слушаат тоа, тоа што не се капете во када, туку се туширате, го прекинува снабдувањето со вода кога се туширате. Размислете, дека тоа се вашите трошоци, толку помалку вода користите, ќе имате помали сметки“, препорачува Бањац.

Како шпоретот заштедува струја

Тој наведува и дека шпоретот троши меѓу 15 и 17 отсто струја во просечно домаќинство. Има цела низа мерки, од наједноставните, за да го собере садот, да користи тави со рамно дно и добра топлинска спроводливост, како и големината на ринглата да одговара на дното на тавата.

„Кога водата ќе зоврие, намалете го шпоретот на пониска температура. Нема да добиете ништо со додавање многу топлина, освен што водата побрзо испарува. Температурата кога ќе зоврие е секогаш 100 степени, нема да го забрзате готвењето процес“, посочува Бањац.

Тој додава дека сите знаеме дека шпоретот под притисок е одлично решение, дека е потребно три до четири пати помалку време за да се готви јадење. Истовремено, овозможува храната да се обработува термички на повисока температура отколку што е случај во обична тава.

„Неодамна се појавија таканаречени индукциски шпорети. Тие се поефикасни, бидејќи го прескокнуваме загревањето на ринглата и тенџерето директно се загрева. И рерната троши многу, па можете да ја поставите да се вклучува во текот на ноќта и гответе храна Микробрановите печки се исто така добро решение Со правилно ракување може да се заштеди од 30 до 40 проценти“, смета професорот.

Што се однесува до машините за перење, кои често ги користиме, многу е важно да ги купуваме поефикасно.

„Уредот од категоријата Д троши 50 отсто повеќе енергија отколку во класата А. Точно е дека производот е малку поскап, но кога ќе ја пресметате годишната или потрошувачката во текот на неговиот работен век, ќе видите дека вреди. Се разбира, треба да се користи на пониски температури.

Денешните детергенти се исклучително силни, не мора да одите на стариот начин на варење на алиштата. На крајот, ниту облеката што ја переме не дозволува толку високи температури“, објаснува професорката.

Машините за перење користат најмногу енергија за загревање на водата. Ако имате програма од 60 степени, 80 проценти од потрошената енергија оди за загревање на водата. Истото важи и кога се работи за машини за миење садови, пониски температури, еколошки програми, пократки програми, па затоа се советува да се мијат садовите пред да се стават во машина.

Некогаш мали потрошувачи со текот на времето станаа големи потрошувачи.

„На почетокот кога се појавија компјутерите, за да се намали потрошувачката на енергија, беше измислен таканаречениот stand-by режим, истото и за телевизорите. Таканаречената подготвителна состојба, за да не работи, дека мониторот е исклучен, за да не троши непотребна струја. И навистина на тој начин штедат. Меѓутоа, луѓето почнаа да се однесуваат удобно во таа положба, нашите компјутери постојано се во режим на подготвеност, телевизорите исто така“, истакнува Бањац.

Бањац вели и дека ако бидеме дисциплинирани и се обидеме правилно да ги користиме апаратите за домаќинство, можеме да заштедиме до 10 проценти од електричната енергија.