Оваа земја го легализираше плаќањето со Биткоини

Ел Салвадор е првата земја во светот каде биткоинот ќе биде дозволен како платежно средство. Со овој потег, државата сака да воведе „финансиска инклузија, инвестиции, туризам, иновации и економски развој“, убеден е претседателот на Салвадор, Наиб Букеле.

„Ова е закон што ќе го стави Салвадор на мапата на светот, ќе бидеме попривлечни за странски инвестиции“, рече Ромео Ауербах, член на Големата алијанса за национално единство.

Google search engine

62 од вкупно 84 пратеници гласаа ЗА за предлог-законот, главно против помалите опозициски партии, што го поремети исклучително брзото одлучување по ова прашање.

Легализирано плаќањето со Биткоин во Ел Салвадор

Претседателот на Салвадор, Наиб Букеле е убеден дека усвојувањето на крипто-валутите ќе донесе „финансиска инклузија, инвестиции, туризам, иновации и економски развој“. Според него, Биткоинот е „најбрзо растечки начин“ да се прават разни трансфери и да се избегнуваат посредници кои самите си го пресекуваат парчето торта.

Ресурсите на граѓаните кои работат во странство и пренесуваат дел од својата заработка дома се исклучително важни за салвадорската економија, сочинувајќи околу 22 проценти од бруто домашниот производ (БДП) на земјата. Во 2020 година, тие дознаки изнесуваат околу 5,9 милијарди долари.

Вредноста на биткоинот е нестабилна

Пазарната капитализација на сите криптовалути во моментов изнесува околу 1.500 милијарди долари, од кои 644 милијарди долари отпаѓаат на биткоин, според веб-страницата Coinmarketcap.

Сепак, вредноста на биткоинот останува многу непостојана, неговиот правен статус е исто така нерегулиран, даночните прашања се отворени, а трансакциите сеуште се доста бавни. Сето ова покренува прашања за тоа дали биткоинот некогаш ќе може да игра слична улога во секојдневниот живот како традиционалните национални валути поддржани од централните банки.

Голем пад на пазарот на криптовалути

На берзата на крипто-валути Bitstamp, моментално еден биткоин вреди околу 34.340 американски долари, откако во април годинава се приближи на 63.000 долари, а минатиот септември требаше да се намали за 10.000 долари.

Криптовалутите се засноваат на блокчејн технологијата.

Таа технологијата ви овозможува да снимате или чувате потврдени трансакции на компјутери ширум светот. Податоците не можат да се менуваат ретроактивно, со што се елиминира условот посредникот да гарантира валидност на одредена трансакција, како што тоа го прават банките.