ОВА СЕ НАЈГОЛЕМИТЕ ТАЈНИ НА СРПСКОТО ПОДЗЕМЈЕ: Аркан бил неупотреблив за службите, Тапи чистач на траги, а Гишка направи ГОЛЕМА ГРЕШКА

Поранешниот висок функционер на државната безбедност Божидар Спасиќ откри дали српското подземје имало газда, како Ѓорѓе Божовиќ Гишка го ангажирал сликарот Драган Малешевиќ Тапи за „чистач“ и зошто Жељко Ражнатовиќ Аркан станал неупотреблив за тајната полиција.

-Нашата јавност не го знае ова, но не се ангажирани само белградското и црногорското подземје од службата. Во Сараево ги ангажиравме најелитните членови на подземјето. Истото во Загреб, во Љубљана… Овде се зборуваше дека само луѓе од белградското подземје работеле за службата, но не е точно… Работеле и другите – вели Спасиќ во интервју за Балкан инфо.

Google search engine

Според него, Ѓорѓе Божовиќ Гишка бил многу угледен член на белградското подземје кој направил неколку грешки во земјата.

– И затоа мораше да побегне во странство. И таму тој работеше за нас. А потоа еден ден пропадна со бизнисот затоа што се скарал со Германец – рекол Спасиќ.

Жељко Ражнатовиќ наводно бил регрутиран преку црногорската тајна полиција.

-Кога беше уапсен на крајот на 1982 или на почетокот на 1983 година, татко му дојде да види дека е уапсен… Ние не интервениравме и тој чесно ја отслужи казната. Во 1983 година Аркан станал бескорисен за службата затоа што пукал во полицајците овде и се скарал со сите полициски структури. И не можевме повеќе да го браниме од нив. Затоа постојано моравме да ја обновуваме нашата мрежа – рече Спасиќ.

Според него, нашето подземје никогаш немало газда.

– Српското подземје немаше газда. Имаше кумови, донови… Браќата Шарановиќ беа некои подземни донови. Се занимаваа со бизнис, казина… другите беа оперативни. Нема копија на италијанската мафија овде во Србија, каде некој дон седи во некоја вила и одлучува кој кого ќе ликвидира. Нашите мораа да си го направат својот пат. Од 1990-тите, тие престанаа да бидат цел дел од подземјето и станаа своја група, од која подоцна произлегоа клановите.

Меѓу членовите на подземјето, според него, секогаш имало тенка линија на конкуренција за тоа кој е посилен.

– Во осумдесетите го решаваа со тупаници, во деведесеттите со калашникови, а подоцна го решаваа и со бомби под автомобили – рече Спасиќ.

Поранешниот функционер на ДБ додаде дека создале услови „сосема безначајни криминалци како Душан Спасојевиќ и тој Земунски клан“ да биде одлучувачки фактор во подземјето само затоа што успеале да ја корумпираат службата и дека службата работела заедно со нив.

Според неговите зборови, мајката на нашето подземје одела на училиште преку Германија.

– Драган Малешевиќ Тапи кариерата ја изгради прво во Франција. Можете да замислите дека како некој што имал 18 години почнал да фалсификува билети за воз од Белград до Париз. Можеше да го купиш тој билет од него за 10 марки, кои вообичаено чинат 300 марки. На тоа изгради дел од својот лик – рече Спасиќ.

Тој истакнува дека Тапи бил многу приврзан за услугата и дека стапил во контакт со Службата благодарение на Гишка.

– За операција „Дунав“, Гишка побара од Тапи да биде „чистач“. И навистина, ако зборуваме за училишен пример за тоа како си ги исчистил трагите, тоа сепак е енигма за Германците. Ниту тогаш на судењата никој не спомна кој го убил Стјепан Ѓурековиќ бидејќи трагите биле целосно уништени – рече Спасиќ.

Тапи наводно можел да се пофали како ќе го собори режимот.

– Подоцна, тој можеше да земе со себе извесен Јов кој се чинеше дека знаеше да предвидува. Една вечер во паника дојде да ме пречека. А потоа ми кажа како Јова видел дека некој седи во зграда во Љубљана и го планира распадот на Југославија – рече Спасиќ.