Ова никој не го очекуваше од Бил Гејтс: Не сум задоволен од вакцините кои сега се користат!?

Бил Гејтс, основачот на Мајкрософт и голем филантроп, преку својата фондација инвестираше многу во борбата против разни болести ширум светот. За овие една година милиони се вложени во истражување и развој на вакцини против болеста ковид-19, но не е задоволен како сето тоа испаднало.

Во интервју за Policy Exchange , за време на посетата на конференцијата COP26, Гејтс откри дека не е задоволен од вакцините што се моментално достапни.

Google search engine

„Немаме вакцини што го блокираат преносот. Имаме вакцини кои ќе ви помогнат, но тие само малку го намалуваат ризикот од пренесување на вирусот. Ни требаат нови начини за создавање вакцина, самиот третман, знаете, некои лекови можат да помогнат, но помалку отколку што треба. Не добивме подобра дијагноза“, рече Гејтс.

Тој во последните неколку години предупредува на опасност од пандемија.

„Го одржав првиот TED Talk во 2015 година и оттогаш напишав бројни написи со наслов „Не сме подготвени за следната пандемија“ и, за жал, тоа беше подобра прогноза за тоа што се случи отколку што некој можеше да замисли“.

„Од економската штета до бројните смртни случаи, тоа е едноставно страшно“, истакна Гејтс.

Тој се надева дека за пет години ќе може да напише книга наречена „Подготвени сме за следната пандемија“.

Но, за истражување и развој ќе бидат потребни десетици милијарди. Веројатно ќе бидат потребни околу милијарда долари годишно за работната група за пандемијата на СЗО која го спроведува тоа што јас го нарекувам „бацил на играта“, каде што вежбате што ќе се случи ако биотерорист донесе сипаници на 10 аеродроми.

„Како светот ќе реагира на тоа? Знаете, нема вистински извор на епидемија. А биотероризмот предизвикува епидемии кои би можеле да бидат уште полоши од она што можеме да го доживееме денес“.

„Сепак, напредокот во медицината треба да ни обезбеди алатки кои треба да бидат многу подобри. Ако сакаме да бидеме подготвени за следната пандемија, потребни ни се работи како производство на евтини вакцини, големи фабрики“, тој не е голем оптимист Гејтс.

На прашањето за слабото прифаќање на вакцините во светот и теориите на заговор или дезинформациите што се шират на социјалните мрежи, Гејтс беше јасен.

“Тоа е несреќна околност. Знаете, отсекогаш постоеле луди теории и теории на заговор во дигиталниот свет. Тие веројатно се ширеле побрзо и поефикасно токму поради дигиталниот свет”, рече Гејтс.

Тој додаде дека владите ширум светот можеби морале да реагираат порано наместо да остават Фејсбук и другите социјални мрежи сами да се занимаваат со тоа.

На крајот, владите ќе мора да ги тестираат овие теории на заговор и да го забават нивното ширење. Само лелекањето за приватниот сектор нема да доведе до решение. Признавам, тоа е проблем“, додаде Гејтс.