Ова е најпребаруваниот термин на Гугл за 2022 година

Гугл објави листа на најпребарувани поими во 2022 година. Во неа се вклучени најчестите пребарувања за термини, вести и луѓе, а може да изненади многумина.

Wordle е рангирана на прво место по пребарувања оваа година во светот. Се чини дека оваа година, милиони луѓе ширум светот ја играле играта, а милиони исто така пребарувале како да дојдат до неа и што е тоа воопшто.

Google search engine

Ако не сте еден од нив, Wordle е игра со погодување зборови која неодамна стана исклучително популарна. Целта на играта е да се погоди збор од пет букви во шест обиди. Ако ја погодите вистинската буква на вистинското место, плочката станува зелена. Ако вистинската буква е на погрешно место, добивате жолта боја. Сивата значи дека таа буква воопшто ја нема во зборот.

Њујорк Тајмс ја купи Wordle на крајот на јануари оваа година.

Кралицата Елизабета, крикет, Украина

Вториот најпребаруван термин на Гугл е Индија против. Англија. Индиската крикет репрезентација ја обиколи Англија во јули 2022 година за да одигра три натпревари на One Day International (ODI) и три натпревари на Twenty20 International (T20I) против англискиот крикет тим. Поради некоја причина, милиони луѓе ширум светот биле заинтересирани за ова.

Третиот најгуглан термин на Google е Украина. Во февруари оваа година започна руската агресија против Украина и милиони луѓе ширум светот пребарувале вести за војната.

Четвртиот поим на Гугл е кралицата Елизабета, која почина во септември оваа година. Церемониите по нејзината смрт беа следени од милиони ширум светот, а интересот за нејзиниот живот и за кралското семејство вртоглаво порасна. По смртта на Елизабета II, нејзиниот најстар син Чарлс стана крал. Тоа беа церемонии кои повеќето Британци никогаш не ги виделе, бидејќи последен пат такво нешто се случило во 1952 година.

Петтиот најгуглан термин исто така е поврзан со крикет. Индискиот крикет тим и неговата пресметка со јужноафриканскиот тим биле масовно пребарувани.

Џони Деп е најгуглана личност оваа година, а Новак Ѓоковиќ стана најгугланиот спортист по неговите авантури во Австралија.