ОТКРИЕНО ЗОШТО НОВАК ГО ЗАТВОРИ КЛУБОТ И ГО НАПУШТИ ДОРЧОЛ: Ова беше последната капка што ја прели чашата!

Сите се чудеа кога излезе веста за заминувањето на српскиот ас, а воедно и затворањето на клубот „ТЦ Новак“.

Одговор на ова прашање се обидовме да добиеме од сигурни тениски кругови и да видиме што беше пресудно за ваквата ненадејна одлука за јавноста. Вработените во „ТЦ Новак“ пред неколку дена добиле известување дека клубот престанува со работа, а со тоа и нивниот работен однос.

Google search engine

Три работи беа пресудни за сето ова да се случи.

Новак не беше задоволен од работата на клубот и тоа беше горе-долу „јавна тајна“. Многу работи не функционираа како што треба во сериозен клуб, а поединците на својата работа повеќе гледаа забава отколку сериозна работа.

Често личеше на се, освен на сериозен тениски клуб. Немаше работна дисциплина, центарот не беше на нивото што го бараше тој со името „Новак“. Ѓоковиќ, се разбира, не можеше да се справи со сите тие работи, а идејата за затворање на клубот и центарот тлееше долго време.

Друг проблем што се провлекува, практично од формирањето на Центарот, се однесува на евентуалното проширување на теренот, капацитетот, содржината… Многу работи за сите овие прашања беа многу тешки. Не беше лесно, а во некои случаи ниту изводливо, да се добијат дозволи за такви планови. И така скоро 15 години…

Сето тоа го „турнаа“ јавно кажаните нешта против семејството Ѓоковиќ, критиките за проширување на центарот на Калемегдан и друго околу сето тоа. Чаша која веќе беше полна – беше прелиена. Одлуката што беше донесена беше изненадувачка за јавноста, но не и за најблиските до Ѓоковиќ кои ги знаеја сите детали околу Центарот.

Serbia open

Колку другите не беа во тек најдобро се гледа од одлуката на Тенискиот сојуз на Србија, кој пред само неколку дена соопшти дека дел од турнирите од програмата „Новиот век на српскиот тенис“ ќе се играат на судовите „Центра Новак“. Опциите кои се споменуваа во јавноста, а поврзани со тоа дека Новак Ѓоковиќ изгради тениски центар на друго место, засега не се ни блиску до реализација.

Уште една работа остана непозната, а тоа е што ќе биде со терените на поранешниот СЦ „Милан Гале Мушкатировиќ“. Засега ова се само шпекулации и нема конкретни индиции што ќе се случува со терените во Дорчол.