ОПСАДА НА УЛИЦИТЕ НА ЗАДАР: Убиецот на шкаљарецот Влаовиќ доведен на распит, му се закануваат 50 години затвор (ФОТО)

Во 12 часот започна сослушувањето на Душко Танасковиќ (28) од Крагуевац, кој е осомничен за убиството на членот на шкаљарскиот клан Горан Влаовиќ (38), пред ноќен клуб кај Зрче на островот Паг.

Танасковиќ е донесен во Задар на сослушување во придружба на тројца полицајци.

Google search engine

Засилено е присуството на полицијата пред обвинителството. Забележливи се полицајци вооружени со долги цевки.

Како што претходно најави адвокатот на Танасковиќ, тој ќе се брани со молчење.

Да потсетиме, полицијата против него поднесе кривична пријава за кривично дело тешко убиство од член 111 став 1 од Кривичниот законик, кој вели дека тој што ќе убие друг на подмолен или свиреп начин ќе се казни со затвор на ул. најмалку десет години или долготрајна казна затвор (до 50 години).

Во присуство на бранителот Винко Гулишија, адвокат од Сплит, Танасковиќ се бранеше во полиција молчејќи и не сакаше да ги соопшти ниту мотивите, ниту околностите поради кои го убил Влаовиќ пред ноќниот клуб Ноа на Зрќ вчера околу 18 часот, како што објави хрватскиот Јутарњи лист.

Танасковиќ откри и дека бил малолетник во затвор, а одлежал вкупно пет години за разбојништво и имотни деликти. Инаку, една од причините поради која не можеше да ја изнесе својата одбрана е тоа што наводно има психички проблеми.

Сосема е извесно дека, доколку е така, неговиот бранител ќе му предложи на обвинителството да прибави медицинска документација за да се утврди дали боледува од некоја ментална болест која би ја исклучила неговата кривична одговорност, односно да утврди дали бил разумен при времето на убиството на Влаовиќ .