ОБВИНИТЕЛСТВОТО ПОВЕДЕ ПОСТАПКА ПРОТИВ МАЈКАТА НА МОМЧЕТО УБИЕЦ: Се проверува дали го запоставувала и злоставувала!

Првото основно јавно обвинителство во Белград по службена должност оформи предмет во врска со настанот во ОУ „Владислав Рибникар“ на 3 мај 2023 година. година кога момче (13) уби девет лица и повреди четворица од кои едно почина, а со цел да се утврди дали во дејствијата на мајката на момчето (13) се содржани елементите на кривичното дело запуштање и злоупотреба на малолетно лице. .

– Обвинителството упати барање до Полициската управа за град Белград за прибирање на потребните информации, кое наложи да се сослуша мајката на осомничениот, разговор со педагогот и психологот вработен во ОУ „Владислав Рибникар“, како и како и сите други неопходни мерки и дејствија што треба да се преземат за целосно утврдување на фактичката состојба – се наведува во соопштението на обвинителството.

Google search engine

Škola Vladislav Ribnikar

Исто така, на Градскиот центар за социјална работа, како што се додава, му е наложено да изврши дијагностичка проценка на функционирањето на семејството на момчето и за ова да поднесе извештај до обвинителството, како и да утврди дали наведеното семејство претходно било во евиденцијата на тој орган.

– Откако до обвинителството ќе бидат доставени извештаите на Полициската управа за град Белград и Градскиот центар за социјална работа, јавноста без одлагање ќе биде информирана за натамошниот тек на постапката и донесените решенија – наведуваат од канцеларијата на Првото основно јавно обвинителство.