Објавени нови сателитски фотографии од Крим: Стравот на Путин да го изгуби полуостровот

Објавени се нови сателитски фотографии од Крим кои ја прикажуваат сложената мрежа на ровови на окупираниот полуостров.

Русија изгради десетици одбранбени структури, кои се протегаат на километри, пишува „Вашингтон пост“. Видеата за весникот ги достави компанијата „Максар“. Се додава дека зградите го покажуваат стравот на Русија од губење на Крим.

Google search engine

„ Руската армија очигледно сфаќа дека Крим ќе мора да се брани во блиска иднина – изјави Иан Матвејев, руски воен аналитичар.

Одбраната беше подигната брзо, пред очекуваната пролетна офанзива на Украина. За само неколку недели, Русија изгради милји утврдувања во близина на Витин, град на западниот брег на Крим – иако аналитичарите велат дека е малку веројатен амфибиски напад.

Иднината на Крим е тешка тема. Украина постојано најавуваше дека ќе го врати Крим. Украинскиот претседател Володимир Зеленски вети дека ќе го врати под контрола на неговата земја, но рускиот претседател Владимир Путин вети дека никогаш нема да се откаже од тоа.

Географијата на регионот претставува големи тешкотии и за Украина и за Русија. Крим е поврзан со копното на Украина со тесен, мочурлив премин на земја што може да ја запре офанзивата. Но, близината на полуостровот до фронтот може да се покаже и опасна за руската окупација, изолирајќи ги нејзините сили и ставајќи ги на лесен дофат на украинското оружје.

БТМ-3, машина за копање ровови од советската ера, копа со брзина од околу половина километар на час, дури и кога земјата е замрзната.

Американската војска еднаш се чудеше на овие машини, пишувајќи во внатрешен извештај во 1980 година дека ништо слично на нив не постоело во САД, Европа или Јапонија.

Рововите се градат со помош на комбинација на машини и физичка работа. Тие почнаа да се појавуваат низ целиот полуостров, но се чини дека се концентрирани долж крајбрежната област.