Нуклеарната електрана ЗАПОРОЖЈЕ ќе биде клуч за зимава?! Експертите предупредуваат: Ако Русите ја задржат, ќе му диктираат услови на светот

Бошко Зориќ, пензиониран полковник, смета дека нуклеарната централа Запорожје е клучот за претстојната зима. Затоа што кој и да го контролира ќе ги диктира условите.

Денеска е 187-от ден од војната во Украина. Нуклеарната централа Запорожје сè уште е во фокусот на војната. Продолжија меѓусебните обвинувања на руската и украинската страна за гранатирањето на најголемата нуклеарна централа во Европа. Воените конфликти во земјата не стивнуваат. Воената команда на Украина соопшти дека возвратиле на вчерашните напади на руските сили во областа Доњецк.

Google search engine

Откако Русите ја презедоа контролата врз електраната Запорожје во март, зголемените тензии во околината доведоа до гранатирање на станицата и ескалација на тензиите поради можен нуклеарен напад. При неодамнешното гранатирање, еден работник беше повреден, а беа оштетени и три сензори за радијација. Многу од 10.000 украински вработени во централата беа принудени да ја прекинат работата, додека неодамнешните снимки од внатрешноста на турбинската сала покажуваат руски воени возила во близина на реакторот.

Zaporožje

Додека руските и украинските сили меѓусебно се обвинуваат за нападите, минатата недела украинското воено разузнавање соопшти дека окупациските власти на Кремљ наводно му наредиле на персоналот на нуклеарната централа да не доаѓа на работа во петок – изјава што украинските власти ја протолкуваа како сигнал за напад на руските сили.моќ.

Еден економист од електраната, кој успеал да премине на територијата под украинските сили, вели дека е страшен впечатокот дека Русите воопшто не се плашат од нуклеарна експлозија или контаминација.

Зориќ изјави кои земји нема да бидат поштедени доколку се оштети нуклеарната централа Запорожје.

– Нелогично е да се водат воени игри околу ваков критичен инфраструктурен објект. Експертите веќе почнаа да објавуваат дневни пресметки за тоа каде ќе се движи облакот од зрачење доколку дојде до оштетување. Не би биле поштедени Украина, Русија, Бугарија, Романија и Турција – изјави Зориќ.

– Од другата страна го гледаме другото лице на оваа војна, а тоа е борбата за енергија. Нуклеарната централа Запорожје е најголема во Европа и обезбедува речиси една третина од енергетските потреби на Украина. Како што се приближува зимата, гледаме ненадеен скок во производството на енергија. Сушата летово предизвика пад на хидропотенцијалот. Производството на хидроцентрали е намалено. И француските нуклеарни централи потфрлија, како што велат експертите, во производството на енергија. Тогаш е јасно дека нуклеарната централа Запорожје е клучот за претстојната зима. Кој и да се снајде ќе ги диктира условите – рече Зориќ.

Махмут Бушатлија, економист и консултант за странски инвестиции, објасни зошто Запорожје е толку важен за Европа.

– Нуклеарната централа Запорожје е центарот каде се дистрибуира струја. Ако сакате да купите струја во Европа од друга земја, таа мора да помине низ Запорожје. Добар дел од Централна Азија и Русија е поврзан со Европа преку Запорожје – рече Бушатлија.