Ново откритие во Америка: Ова може целосно да ја промени човечката историја

Отпечатоци од стапала стари 23.000 години се откриени во Америка, што покажува дека луѓето се населиле во Северна Америка многу долго пред крајот на последното ледено доба, покажаа истражувањата. Отпечатоците биле оставени во калта на брегот на долго исушено езеро, кое сега е дел од пустината во Ново Мексико.

Талогот ги исполнил вдлабнатините создадени од стапалата и се стврднале во карпата, заштитувајќи ги доказите на нашите предци и давајќи им на научниците детален увид во нивните животи.

Google search engine

-Се чини дека многу индиции припаѓаат на тинејџери и деца; големите отпечатоци за возрасни се поретки, пишуваат авторите на студијата објавена во американското списание Live Science.

Една од хипотезите на научниците за ова е дека имало поделба на трудот, во која возрасните биле вклучени во квалификувани работни места, додека „донесувањето и носењето“ биле делегирани на тинејџери.

-Децата ги следеле тинејџерите и заедно оставиле голем број траги.

Научниците исто така откриле траги од мамути, праисториски волци, па дури и џиновски мрзливци, кои се чини дека биле присутни во исто време кога луѓето го посетувале езерото. Луѓето ја населувале Америка долго пред да се замисли? Америка беше последниот континент до кој стигна човештвото.

Со децении, најшироко прифатената теорија беше дека имигрантите во Северна Америка доаѓале од источен Сибир преку копнениот мост – денешниот Берингов теснец. Од Алјаска, тие се упатиле на југ кон области со поумерена клима.

Археолошките докази, вклучувајќи ги и главите на копјата кои се користеле за убивање мамути, одамна сугерираат дека населбата стара 13.500 години била поврзана со таканаречената култура Кловис, именувана по град во Ново Мексико. Се сметала за прва цивилизација на континентот и претходник на групите кои станаа познати како Индијанци.

Сепак, идејата за културата на Кловис беше разнишана во последните 20 години со нови откритија кои покажаа дека првите населби се постари. Дури и таа поместена проценка за староста на првите населби не надминува 16.000 години, по завршувањето на таканаречениот „последен глацијален максимум“ – периодот кога ледените плочи беа најраспространети.

Овој настан, кој траеше до пред околу 20.000 години, е од клучно значење бидејќи се верува дека со мразот што тогаш ги покрил најголемиот дел од северните делови на континентот, миграцијата на луѓето од Азија во Северна Америка и пошироко била многу тешка.