Нови измами при продавање стан: Скопјанец кој измами десетина скопјани доби обвинение

Скопското основно јавно обвинителство поднесе обвиниение против 41-годишен скопјанец поради сторено кривично дело – измама.

Обвинетиот во периодот од 6 мај 2020 година до 5 март годинава, во Скопје, со умисла извршил десет временски поврзани дејствија, односно повеќекратно повторување на исто дело, со намера за себе да оствари противправна имотна корист.

Google search engine

Тој довел и држел во заблуда десетмина оштетени, на кои лажно им прикажувал факти дека како агент за недвижности со своја Агенција, е овластен од име на сопствениците на станови да ги продава нивните станови на други лица. Обвинетиот ги огласувал становите и ги покажувал за продажба, со што ги навел оштетените да сторат штета на својот имот од поголема вредност.

Со четворица од оштетените, обвинетиот склучувал Договори за капар за станови во градба и наплатувал различни износи, но до Договори за купопродажба не дошло.

Со шестмина оштетени, обвинетиот склучувал Договори за капар и наплатувал различни износи за капарот, а потоа склучувал и Договори за купопродажба во кои без знаење на вистинските сопственици се потпишувал како „продавач“.​