НОВАТА СТУДНА ВОЈНА! Протерувањето на Русија од Советот за безбедност и Обединетите нации би довело до нови поделби во светот

Украина покренува иницијатива за исфрлање на Москва од светската организација, што, според познавачите на состојбата, би го означило крајот на светот каков што го знаеме.

Протерувањето на Русија од Советот за безбедност и Обединетите нации со месеци е заканувачко сценарио, кое Украина штотуку го истурка на официјални канали. Украинскиот министер за надворешни работи Дмитриј Кулеба најави дека Украина официјално во ОН ќе го постави прашањето за исклучувањето на Русија од Советот за безбедност на ОН.

Google search engine

– Нашето прашање е многу едноставно: дали Русија има право да остане постојана членка на Советот за безбедност на ОН и воопшто да биде во ОН? Имаме убедлив и аргументиран одговор: не, не – изјави Кулеба, пренесе Интерфакс Украина.

Тој рече дека е убеден дека по поразот на Русија во војната што ја започна, прашањето за нејзината иднина повеќе нема да биде табу тема за светската дипломатија. Има многу принципиелни и процедурални пречки кои можат да ја попречат намерата на Украина и нејзините сојузници, а доколку успеат во тоа, соговорниците на Курир предупредуваат дека тоа ќе предизвика глобални тектонски нарушувања, поделби уште подлабоки од оние од Студената војна и ќе донесе значително ослабена позиција на Србија во борбата за Косово и Метохија. Меѓу другото, ова во голема мера би ја олеснило измената на Резолуцијата 1244 СБ и усвојувањето на нова.

Предраг Рајиќ од Центарот за социјална стабилност потсетува дека Москва, со своето вето во Советот за безбедност, досега претставуваше бариера за влез на Косово во ОН.

-Доколку тоа се случи, нашата позиција би била ослабена, бидејќи Русија со своето вето го спречува влезот на Косово во ОН. Сепак, не верувам дека оваа иницијатива има некакви шанси за успех. Ако успеат да ја соборат Русија, ОН најверојатно ќе личат на ОН од кога Тајпеј, а не Пекинг, ја претставуваше Кина. Но, повторувам, мислам дека исклучувањето на Русија од ОН не е реално сценарио – оценува нашиот соговорник.

Кина и ветото

Потпретседателката на Центарот за надворешна политика Сузана Грубјешиќ за Курир објаснува дека улогата на Кина во сето тоа ќе биде голема.

Сузана Грубјешиќ
ФОТО: ВЛАДИМИР ШПОРЧИЌ
– Доколку се почитува Повелбата на ОН и воспоставените процедури, членството на Русија во ОН и СК не може да се доведе во прашање, а постојаните членки на СК можат да ги блокираат таквите одлуки. Но, ако тоа навистина се случи, односно ако Кина не блокира таков предлог или се воздржи, тоа би било крај на светот каков што го знаеме и нова поделба, многу подлабока од Студената војна. За Србија тоа би значело губење на сојузниците во Советот за безбедност и крај на политиката на балансирање што Србија ја води од почетокот на овој век. Сигурно е дека претседателот Вучиќ не зборуваше напамет кога неколку пати зборуваше за обидите за исфрлање на Русија од Советот за безбедност – вели таа.

Да потсетиме, претседателот Александар Вучиќ уште во септември, по престојот во Њујорк, изјави дека е речиси сигурен дека Западот ќе се обиде да ја исклучи Русија од Советот за безбедност на ОН.