Нова вакцина: „Санофи“ и „ГСК“ велат дека произведува силен имунолошки одговор

Француската фармацевтска компанија „Санофи“ денеска соопшти дека експерименталната вакцина против Ковид-19, која ја развива заедно со „ГлаксоСмитКлајн“ ќе ја помести во испитување во третата крајна фаза, откако вакцинацијата произвела силни имунолошки одговори кај волонтерите во средната фаза од испитувањето.

Испитувањето на вакцината во третата фаза ќе започне во следните неколку недели и ќе опфати над 35.000 возрасни волонтери ширум светот.

Google search engine

Наодите претставуваат охрабрувачки вести за вакцината која заостануваше во развојот и досега ги разочара оние што очекуваа дека таа ќе биде клучна во борбата против пандемијата. Доколку вакцината може да стане достапна во последните три месеци од оваа година, како што се надеваат нејзините развивачи, таа сепак може да има централна улога како засилувач, како и почетна инокулација во земјите во развој, каде што темпото на вакцинација заостанува.

Вакцината претрпе голем неуспех во декември минатата година, кога нејзините развивачи објавија дека се чини дека не функционира добро кај постарите лица и дека ќе мора да ги одложат плановите за да ја тестираат во испитувањето во фаза 3, клучниот тест што ќе ја процени ефикасноста на вакцината.

Но, компаниите ја модификуваа вакцината и во февруари започнаа да ја тестираат во студија во фаза 2, во која беа вклучени повеќе од 700 волонтери во САД и Хондурас на возраст од 18 до 95 години. „Санофи“ соопшти дека вакцината не предизвикува никакви загрижености за безбедноста и произведува силен имунолошки одговор кај возрасните групи, што открива дека успешно е изменета.

„Санофи“ ги објави наодите во соопштение и најави дека планира наскоро да ги објави резултатите во медицинско списание.

„Санофи“ и „ГСК“ се многу поискусни во развојот на вакцините отколку голем број нивни ривали кои веќе имаат добиено овластување. Двете компании користеа постабилен пристап отколку оние распоредени во другите, побрзо развиени вакцини против Ковид-19. Нивната вакцина се базира на вирусни протеини произведени со инженерски вируси кои растат во клетките на инсектите. „ГСК“ ја снабдува вакцината на „Санофи“ со помошно средство, состојка што се користи во многу вакцини за зајакнување на имунолошкиот одговор.