Нов прекин на рускиот гас кон Германија, во што е проблемот!?

Протокот на гас преку гасоводот Јамал-Европа а кој оди кон Германија повторно е прекинат и оди во спротивна насока – назад кон Русија.

Пресвртот во протокот на гас преку еден од трите главни гасоводи што пренесуваат руски гас до западноевропските земји се случува вторпат во последните неколку дена.

Google search engine

Последната промена доаѓа по низа обвинувањата на регионалните политичари дека Кремљ го ограничува снабдувањето за да изврши притисок врз Германија и ЕУ да го одобрат гасоводот Северен тек два, кој во моментов е во процес на лиценцирање во Германија.

Русија го негираше ова и вети дека ќе се прошири на запад на 8 ноември, односно вчера, откако ќе се надополнат нејзините резерви. Протокот на гас за Германија беше запрен минатата сабота и продолжи во четврток.

Портпаролот на полската гасна компанија PGNiG изјави дека Полска добива гас од двете насоки.

Од наша гледна точка, се е во ред. Договорот со Гаспром се почитува и извршува, изјави портпаролот.