Научник од Оксфорд предупреди – „не откривајте каде сме! Активноста на NASA би можела да предизвика инвазија на вонземјани“

Оксфордските истражувачи наводно се загрижени дека напорот на американските агенции да комуницираат со вонземјани би можел да биде опасен.

Научниците од Универзитетот Оксфорд во Велика Британија наводно ги алармирале плановите на NASA да емитуваат податоци за локацијата и други информации во вселената, предупредувајќи дека тој напор би можел да има опасни и непосакувани последици, вклучувајќи го и поттикнувањето на инвазија на вонземјани.

Google search engine

Американската вселенска агенција сака да емитува сигнал од низа „Allen“ телескопи од Институто SETI во Калифорнија и кинеското сферно радио од телескопот со отвор од петстотини метри.

Тоа би вклучувало информации како што се биохемиски состав на животот на Земјата, временски означена положба на Сончевиот систем на Млечниот пат, дигитализирани фотографии од луѓе и повик до вонземјаните да одговорат.

Андрес Сандберг, виш истражувач на Оксфордскиот Институт за иднината на човештвото (FHI), тврди дека таквото емитување би можело да биде ризично.

„Со мала веројатност вонземјанската цивилизација да прими порака, можеби нема да има само пријателски поздрав“,изјавил тој.

„Потрагата по вонземјанскиот живот има „фактор на смеа“ околу себе“, изјавил Сандберг за британски „Телеграф“.

„Многу од луѓето одбиваат да сфатат било што во врска со тоа сериозно, што е штета затоа што ова е важна работа“, додал тој.

Друг научник од FHI од Оксфорд, Тоби Орд, сугерирал дека би требало да постои јавна расправа пред испраќањето сигнали до вонземјани.

„Дури и слушањето на повратните пораки би можело да биде опасно, затоа што би можеле да се користат за заробување на луѓето. Овие опасности се мали, но слабо сфатени, а со нив не се управувало баш добро“, изјавил тој.

Орд нагласил дека не постои научен консензус за односот на мирољубивите и непријателските цивилизации ширум галаксијата.

„Со оглед на тоа дека негативната страна би можела да биде многу поголема од предноста, ова мене ми звучи како добра ситуација во која можат да се преземат активни чекори кон контактот“, изјавил тој.