Научниците шокирани, близу напуштена црква ископан скелет кој личи на “вонземјанин”, со должина од 15 сантиметри (видео)

Мистеријата за мумифицираниот скелет на “вонземјанин”, долг 15 сантиметри со череп во облик на конус и десет ребра пронајдени во пустината ги збуни научниците. Со својот зашилен череп во форма на конус, коси отвори за очи и десет ребра, оваа минијатурна мумија ги остава научниците да си ја чешаат главата со години, пишува The Sun.

Со прекар Ата, чудни остатоци беа пронајдени во 2003 година во пустината Атакама, а кога беа испитани, се сметаше дека коските припаѓаат на суштество старо меѓу шест и осум години. Остатоците биле пронајдени во 2003 година од ловец во напуштена црква во напуштениот рударски град Ла Норија. Тие беа во кожна чанта, завиткана во бела крпа врзана со виолетова лента, иако не беше пронајдено ништо што да сугерира што е тоа.

Google search engine

Долгиот аголен череп, наведнати отвори за очи и помалку од нормално – 10 пара наместо нормалните 12 пара ребра – предизвикаа шпекулации за потеклото на остатоците. Така, не беше изненадување кога се појавија веста за откритието, уфолозите слетаа на местото на откритието. Следниот документарен филм, наречен Сириус , дури и сугерираше дека тоа може да припаѓа на племе од посетители “вонземјани”. Прво, се сметаше за древно племе.

Но, првичната анализа спроведена во 2012 година покажа дека скелетот всушност потекнува од 1970-тите. Сепак, немаше ништо официјално снимено што би сугерирало што е тоа – и нема докази за тоа што би можело да биде тоа мало суштество. Покрај мистеријата, тестовите открија дека 8 отсто од ДНК не е човечка. Ова доведе до диви шпекулации дека можеби станува збор за “вонземјански” вид.

Но, во 2018 година – тим од научници тврдеше дека откриле теории дека суштеството дошло од вселената. Тестовите на Универзитетот Стенфорд во Сан Франциско и Универзитетот во Калифорнија открија дека бебето починало пред 40 години. Имала неколку генетски состојби кои го забавиле неговиот раст, поврзани со џуџест раст и други нарушувања на коските.

Се смета дека е скелет на предвремено родено бебе или бебе кое починало веднаш по раѓањето. Гери Нолан , професор по микробиологија и имунологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд, верува дека истражувањето на Ата еден ден може да им користи на пациентите. Може да има некои индиции кои ќе им помогнат на луѓето со проблеми со растот на коските.

Д-р Нолан започнал да го истражува случајот во 2012 година кога еден пријател рекол дека можеби нашол вонземјанин.

Ова истражување го разјаснува тоа што долго време беше многу јавна и сензационална приказна, а беше направено од желбата да се внесе малку хуманост и достоинство во костурот во оваа дискусија. ДНК и сликите доаѓаат од остатоци за кои не се знаеше дека се човечки кога започна истражувањето. Одамна е познато дека овој скелет се чувал приватно во Шпанија, без никакви наводи за криминално однесување како е набавен.

Сепак, пишувајќи во онлајн магазинот Ethylmercurio, Кристина Дорадор од Универзитетот во Антофагаста ја повика чилеанската влада да го осуди истражувањето.

Не знаеме како дошло до погребување на девојчето покрај црквата во напуштен град. Не знаеме дали е родена жива, но знаеме дека кон неа се однесуваа со грижа и љубов во последните моменти, внимателно покриена со бела ткаенина и виолетова лента. Од претпоставената временска рамка на нејзината смрт, веројатно е дека нејзината мајка е сè уште жива. Со оглед на интересот за случајот во медиумите, можно е семејството да било принудено повторно да ги преживее настаните од пред 40 години. Но каква е судбината на девојчето од Ла Норија? Мрачна тајна некаде во Европа.