Научниците објавија колку долго човек може да живее

Истражувајќи ги податоците од околу 75.000 холанѓани чија точна возраст била забележана во моментот на смртта, статистичарите од Универзитетот во Тилбург и Еразмус од Ротердам ја утврдиле максималната горна граница на животниот век на жените од 115,7 години.

Кај мажите таа возраст е малку пониска и изнесува 114,1 години. Примероците се од податоци од последните 30 години, рече професорот Џон Ајнмахл, еден од тројцата научници кои ја спровеле студијата.

Google search engine

„Се разбира, просечниот животен век е зголемен. Сепак, максималната горна граница не е променета“, објасни Ајнмал.

Ова не е очекуваниот животен век, туку очекуваниот животен век што се користи за да се одреди колку долго може да живее поединецот ако се грижи за себе. Овие наоди се совпаѓаат со студијата спроведена во Америка, каде што истражувачите откриле сличен опсег на животниот век.

Научниците утврдија дека максималниот животен век на една личност е генерално во деведесеттите години и веројатно нема да се зголеми над 115. Но, тие потврдија дека бројот на луѓе кои живеат над 95 во Холандија е тројно зголемен во последните 30 години.

Најстарата особа која некогаш живеела е 122 години. Жан Луиз Калмент е роден во 1875 година во Франција. Таа почина во 1997 година. Таа беше запишана во Гинисовата книга на рекорди како личност која живеела најдолго.

Ајнмахл рече дека наодите од истражувањето ќе бидат објавени во текот на следниот месец.