Нападот на неколку жени во ресторан во Кина предизвика национален бес

Безбедносните снимки кои покажуваат сцени од инцидентот беа објавени на социјалните мрежи во петокот, што предизвика национален бес и предизвика жестоки дискусии на интернет за безбедноста и правата на жените во Кина. Надзорните снимки покажуваат како маж влегува во ресторан во петокот и поминува покрај жена која седи и јаде со нејзините придружници. Се гледа како мажот и приоѓа на една од жените и ја става раката на нејзиниот грб, пред таа да го фати за зглобот и да го оттурне. По отпорот на жената, мажот одговара со шлаканица на жената по лицето.

На снимката може да се види какои нејзините пријателки се удирани со тупаници, клоци.

Google search engine

Инцидентот беше нашироко дискутиран на кинеските социјални медиуми во текот на викендот и предизвика гнев кај јавноста во земјата. Некои луѓе на интернет ја доведуваат во прашање безбедноста на жените во Кина, додека други алармираа за системско насилство врз жените во земјата.