НАЈНОВА СТУДИЈА КОЈА ИЗНЕНАДУВА – делта сојот не предизвикува потешка болест кај децата во однос на другите варијанти

Варијантата Делта на коронавирусот не предизвикува потешки случаи на ковид-19 кај деца и адолесценти отколку другите варијанти на вирусот, според првите податоци од студијата објавена од американските здравствени власти во петокот.

Загриженоста за ефектите на варијантата делта врз младите расте неколку недели во САД поради зголемениот број хоспитализирани деца.

Google search engine

Центрите за превенција и контрола на болести (ЦДЦ), главната федерална агенција за јавно здравје во земјата, ги проучуваа податоците од пациентите хоспитализирани за „Ковид-19“ во 99 окрузи во 14 држави.

Агенцијата го спореди периодот од почетокот на март до средината на јуни со оној од средината на јуни до крајот на јули, кога делтата стана доминантна во Соединетите држави.

Помеѓу овие два периода, стапката на хоспитализација за деца и млади до 17 години се зголеми петкратно.

Меѓутоа, „процентот на деца и адолесценти примени во болница поради тешка форма на болеста“, како што се оние примени на интензивна нега, „беше сличен пред периодот кога варијантата на делтата стана доминантна и за време на истата“.

Покрај тоа, студијата покажува дека вакцините добро ги штитат адолесцентите од варијантата на делта, бидејќи стапката на хоспитализација е околу десет пати повисока за невакцинираните. Во САД, децата на возраст од 12 години можат да добијат вакцина Фајзер.

ЦДЦ, сепак, посочува дека бројот на тешки случаи на ковид-19 помеѓу средината на јуни и крајот на јули кај деца и адолесценти бил премногу мал за споредбите да бидат целосно релевантни. Тој нагласува дека е неопходно да се продолжи со следење на податоците.

Извор: Индекс.хр