Најнова студија: Фајзер и Модерна создаваат имунитет кој може да трае доживотно

Вакцините Фајзер и Модерна можат да обезбедат имунитет на коронавирусот што ќе трае со години, можеби и во текот на целиот живот, тврди новата студија.

Студијата објавена денес сугерира дека на повеќето луѓе кои биле вакцинирани со некои од вакцините мРНА, нема да им треба трета доза на вакцината, но под еден важен услов: да не се појават значителни мутации кај нови соеви.

Google search engine

Резултатите од студијата ни покажаа колку долготрајни имунитет се стекнува со вакцинација, изјави за Њујорк Тајмс, Али Елебеди, имунолог од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, кој го водеше истражувањето.

Студијата, објавена во списанието Натур, не ги третираше вакцините Џонсон и Џонсон, но Елебеди очекува дека имунитетот после таа вакцина сепак ќе биде послаб од оној што обезбедуваат мРНА вакцините (Фајзер и Модерна).

Минатиот месец, Елебеди и неговите колеги објавија дека клетките што препознаваат вируси останале во коскената срцевина најмалку осум месеци по инфекцијата со коронавирус. Друг тим истражувачи откриле дека лимфоцитите во Б меморијата продолжуваат да созреваат и зајакнуваат најмалку една година по инфекцијата.

Овие откритија сугерираат дека имунитетот може да трае со години, можеби цел живот, кај луѓето кои биле заразени и подоцна ја примиле вакцината. Научниците сè уште не се сигурни дека истата ситуација е можна кај луѓето кои стекнале имунитет само со вакцинација, без да се прележи ковид-19.

По закрепнувањето од инфекција или вакцинација во лимфните јазли, се создава специјализирана структура наречена герминативен центар, која истражувачите откриле дека сепак е многу активна кај сите учесници во студијата 15 недели по првата доза на вакцината.

Фактот што активноста продолжи скоро четири месеци по вакцинацијата е многу, многу добар знак, изјави Елебеди за Тајмс. Активноста на герминативните центри обично достигнува максимум една до две недели по вакцинацијата, а потоа се намалува.

Обично по четири до шест недели не останува многу активност, изјави за Тајмс Дипта Бхатачарија, имунолог од Универзитетот во Аризона. Сепак, герминативните центри кои се формираат по мРНА вакцината остануваат активни дури и по неколку месеци. Дури и тогаш, не гледаме значителен пад на активноста кај повеќето луѓе, рече Бхатачарија.

Резултатите од студијата сугерираат дека огромното мнозинство вакцинирани лица ќе бидат заштитени на долг рок – барем од постојните соеви. Луѓето кои преживеале корона и подоцна биле вакцинирани можеби никогаш нема да треба да се вакцинираат против коронавирусот, велат експертите.

Сепак, постарите лица, луѓето со слаб имунолошки систем и оние кои земаат лекови кои го потиснуваат имунитетот, можеби сè уште треба да примаат дополнителни дози на вакцината.