Нафтените компании се вклучуваат во рударење биткоини

Хаш-стапката на Биткоин, количината на компјутерска моќ дадена на блокчејнот преку рударењето, достигна уште едно рекордно високо ниво.

Според податоците од Blockchain.com, оваа метрика достигна највисоко ниво на сите времиња од 267 exahashes во секунда (EH/s) на 1 ноември, по речиси 60% годишно зголемување до денес.

Google search engine

Коментирајќи го новиот максимум, основачот на фондот Каприола, Чарлс Едвардс, шпекулираше дека високоефикасни државни нафтени компании навлегуваат во рударење и тоа во голем обем.

Тој додаде дека ова е зголемување и не е знак за капитулација на рударите. Сепак, на краток рок може да се гледа полошо бидејќи рударите продаваат биткоини за да ги покријат своите трошоци и да останат во бизнисот, пишува Cointelegraph.

Ова сценарио би резултирало со стагнација или пад на стапката на распространување што сè уште не е забележана, додавајќи поголема тежина на премисата дека опремата ја инсталираат други субјекти.

„Големите нафтени компании несомнено ќе станат главни играчи“, рече Едвардс.

Се чини дека големото влијание на нафтените гиганти веќе се случува.

Претходно оваа година беше објавено дека ExxonMobil работи со Crusoe Energy Systems со седиште во Денвер за рудирање на биткоин во Северна Дакота. Во јуни се појавија извештаи дека нафтената подружница на рускиот гигант за природен гас Гаспром ќе испорачува енергија на рударската компанија БитРивер.

Забележано е зголемена употреба на енергијата од плински гас, нуспроизвод од нафтената индустрија кој инаку се троши, за капацитети за ископување биткоини.

Претходно овој месец, аргентинската државна енергетска компанија YPF рече дека ќе ја претвори енергијата од плинскиот гас во енергија за ископување крипто.

Ова се само неколку примери за влијанието што големата нафта го има врз рударењето на биткоин и најверојатно ќе се зголеми во иднина. Уште во 2020 година, Cointelegraph објави дека нафтените компании би можеле да доминираат во рударење до 2025 година.