Над 33 милиони евра оставиле лани граѓаните само во пет туристички агенции кои им биле најомилени

Минатата година, туристичките агенции имаа полни раце работа, по кризните ковид години кога народот не можеше слободно да патува. Тој тренд продолжува и годинава и туристичкиот сектор се враќа на предпандемиските резултати.

Пари“ анализираше колкав промет и заработувачка направиле туристичките агенции лани. Инетересно е што имињата на кои сме навикнале како најзвучни. Пребарувањето по платформата БизнисМрежа.мк не ги исфрли како најпрофитабилни. На пример, во тоа друштво не ги сретнавме „Савана“, „Орфеј“,„Нехар“.

Google search engine

Истражувањето во соработка со БизнисМрежа и Таргет груп покажува дека најпрофитабилна била туристичката агенција „Бисер травел“, а најмногу промет направила „Фибула ер травел“, која има и најмногу вработени.

Податоците покажуваат дека во првите 5 ТОП по приходи туристички агенции, направен е промет од над 33 милиони евра, односно току вредат туристичките патувања преку овие агенции во 2022 година. Преку истите туристички агенции во 2021 година е реализиран промет од 18,7 милиони евра.

ТОП 5 туристички агенции по приход

Целосниот текст прочитајте го на следниот ЛИНК.