На Сараево му се заканува италијанско сценарио: Пусти улици и исплашени луѓе (видео)

Клиничкиот центар во Сараево е пред колапс, тие цела ноќ примаат нови пациенти. Тој тренд продолжи и денес.

Ја надминавме границата на она што можеме да го поднесеме. Во секој случај, пораката е дека граѓаните треба да водат сметка и добро да се грижат за своето здравје – се наведува во соопштението на оваа институција.

Реклама

Сите достапни места во овој респираторен центар се веќе пополнети, односно веќе има апсолутнота пополнетост од 68 кревети со респираторна поддршка и надминат е лимитот од 480 пациенти што можат да ги прифатат.

Страв и неизвесност, тоа е она што е постојано присутно кај пациентите.

Почитувани граѓани, короната постои, пазете се, особено вие младите, ова е многу лошо искуство, ви посакувам се најдобро, рече еден од пациентите.

Бројот на заразени расте од ден на ден. Клиничкиот центар е преоптоварен. Луѓето се на крајот од своите сили, пренесува Хајат.

По дводневната блокада во Сараево, вратите на рестораните и трговските центри денес повторно се отворени.

Меѓутоа, и покрај тоа што угостителските објекти работат според стандардното работно време, улиците во центарот на градот вечерва се морничаво празни. Во главниот град на Босна и Херцеговина, бројот на заразени се зголеми во последните денови, а минатиот викенд Сараево беше во делумна блокада.

Поради влошената епидемиолошка состојба во главниот град, Собранието и Владата на Кантонот Сараево сè уште дискутираат за состојбата со коронавирусот, но и за можните мерки што би го запреле ширењето на пандемијата.

Исто така, треба да се напомене дека БиХ сè уште не набавила вакцини за коронавирус, а усогласеноста со епидемиолошките мерки во моментов е единственото нешто што им преостанува на граѓаните. Во последните 24 часа во Сараевскиот кантон биле обработени 1.359 тестови, од кои 502 биле позитивни, додека 13 лица починале во истиот период.

Реклама