На никој не му е јасно што се случува: Ново самоубиство во хрватската војска. Петти смртен случај за еден месец

За нешто повеќе од еден месец, пет војници ги изгубија своите животи во хрватската армија.

Последниот случај се случи вчера, во вуковарско-сремската жупанија, кога смртно срадаше една припадничка на вооружените сили.

Google search engine

Во понеделникот, на 19 јули 2021 година, животот го изгуби припадник на хрватските вооружени сили од Вуковарско-Сремската жупанија.

Припадникот на хрватската армија на Република Хрватска почина надвор од службата.

Во тек е кривична истрага, а полициските службеници, Воената полиција и надлежното Државно правобранителство ги утврдуваат околностите на инцидентот.

Министерството за одбрана на РХ издаде специјално соопштение во врска со повеќе смртни случаи во армијата во последните неколку недели.

Воени психолози се распоредени во единиците на вооружените сили на Република Хрватска. Нивната примарна задача е да обезбедат психолошка поддршка на припадниците на вооружените сили, се вели во соопштението и се додава:

За прием во активна воена служба се спроведува психолошко тестирање на кандидати, како и редовни медицински прегледи на активниот воен персонал, кои се задолжителни на секои три години

Нагласуваме дека со достапната психолошка помош, активниот воен персонал е должен да оди на редовен медицински преглед на секои три години, при што се спроведува психолошко тестирање.

Спречувањето на вонредни настани е задача на сите команданти на сите нивоа на команда и контрола во вооружените сили на Република Хрватска.

Самоубиства се случуваат во скоро сите сфери, вклучително и вооружените сили на Република Хрватска како дел од општеството, пишува во соопштемието на Министерството за одбрана.

Од почетокот на пандемијата со ковид-19, сведоци сме на време кое бара дополнителни напори за одржување на менталното здравје и прилагодување на новите околности. Припадниците на вооружените сили се избрана и обучена група за да дејствуваат и дејствуваат ефикасно во специфични околности, но тие не се имуни на несаканите ефекти со кои се соочуваат, пишува во соопштението на МОРХ.

Ова е петти смртен случај во вооружените сили на Република Хрватска за нешто повеќе од еден месец. Сè започна на 8 јуни, кога беше пронајден мртов волонтер во Загреб.

Два дена подоцна, на 10 јуни, беше пронајден уште еден смртно срадан волонтер на ВСРХ во округот Бјеловар-Билогора.

Порталот Бјеловарац неофицијално откри дека 30-годишникот бил пронајден мртов во автомобил на паркингот помеѓу спортскиот парк Борик и гробиштата во Бјеловар и дека извршил самоубиство со пиштол.

Телото на третиот мртов војник е пронајдено во округот Вараждин.

Телото на четвртиот војник е пронајдено во Загребската жупанија, а Министерството за одбрана тогаш извести дека член на ВСРХ починал надвор од службата.