На кого Русија ќе му продава нафта кога ќе настапи целосно ембарго на ЕУ?

По воведувањето на европските санкции, Русија значително ги зголеми испораките на нафта во Азија, но сепак треба да пренасочи повеќе од една четвртина од извозот на сурова нафта од Европа, или околу 1,3 милиони барели дневно, кога во декември ќе започне целосното ембарго на ЕУ.

Во август вкупниот руски извоз преку европските пристаништа и нафтоводот Дружба изнесува 12,05 милиони тони, од кои околу 5,5 милиони тони се испорачани во земјите кои ќе престанат да увезуваат руска нафта од 5 декември.

Google search engine

Русија мора да најде нови купувачи за таа сурова нафта, што може да дојде до пониски цени и посебни услови, а истовремено да се соочи и со логистичкиот проблем со поскапата испорака.

Соединетите Американски Држави и Европската Унија, исто така, работат на ограничување на цените на руската нафта, тврдејќи дека тоа ќе помогне да се намалат приходите на Москва, а истовремено глобалните цени на енергенсите ќе се одржат ниски.

Москва соопшти дека нема да продава нафта на земјите кои воведуваат ограничувања, а трговците велат дека не гледаат како ќе функционира оваа мерка.

Русија ја снабдува Европа со околу 3,2 милиони тони нафта месечно преку нафтоводот Дружба. Рутата е технички исклучена од ембаргото бидејќи Унгарија, Словачка и Чешка сакаат да продолжат да купуваат од неа.

Но, најголемите купувачи од тој гасовод, Германија и Полска, сакаат да престанат да купуваат од 2023 година, што значи дека за околу два милиони тони месечно ќе треба да најдат нови купувачи.

Дури и ако Москва понуди поповолни услови, Индија и Кина веројатно нема да можат да купат повеќе нафта бидејќи имаат неколку долгорочни договори со ривалските производители, како што се Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

За да избегне да се потпира исклучиво на Кина, Индија и Турција, Русија се обиде да им се додворува на помалите „играчи“. Шри Ланка ќе почне да купува нафта од Русија, но досега оваа година купила само околу 300.000 тони од Урал, исто така Куба годинава купила 200.000 тони. Тие клиенти дефинитивно не се доволни, а веројатно конечното решение ќе биде значително намалување на производството на нафта.