ММФ: Војната во Украина ќе ја погоди глобалната економија како голем земјотрес

Војната во Украина е како силен земјотрес што ќе ја потресе целата светска економија, особено сиромашните земји, предупреди директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристалина Георгиева, цитирана од „Bloomberg“.

„Кризата во Украина ќе доведе до забавен економски раст и дополнително ќе ја забрза глобалната инфлација“, рече Георгиева за време на панелот за стратегијата на меѓународниот доверител за поддршка на земјите погодени од конфликтот.

Google search engine

„Земјите, бизнисите и домаќинствата ќе се соочат со посериозни должнички проблеми по скокот на заемите во првата година по пандемијата на коронавирус“, рече шефот на ММФ.

“Украина и Русија заедно сочинуваат повеќе од една четвртина од светската трговија со пченица и една петтина од продажбата на пченка. Колку подолго ќе останат руските сили во Украина, толку подолго тракторите и комбајните ќе останат неактивни, загрозувајќи ја безбедноста на храната надвор од регионот“, рече Георгиева.

„Ќе имаме многу сериозни проблеми кои би предизвикале особено големи тешкотии за кревките држави“, додаде таа. Според неа, светот има тенденција да се фокусира на „проблеми на првата страница, а не на последиците од оние на втората или третата страница“.

„ММФ е должен внимателно да следи што се случува за да може да се преземат превентивни мерки, наместо да се одговори на проблемот по многу повисока цена кога ќе се појави“, рече Георгиева.

Во објава од претходната недела, економистите на ММФ наведоа некои од начините на кои негативното влијание на војната во Украина може да ја затемни глобалната економија. Тие ги истакнаа ризиците, вклучително и немирите во регионите како што се Блискиот Исток и Африка предизвикани од повисоките трошоци за храна и фискалните оптоварувања во Европа, каде што ќе се зголемат трошоците за енергетската безбедност и одбраната.