Мистеријата на болеста што ги погоди американските дипломати пред конечно решение

Електромагнетните бранови можеби се причина за мистериозниот „хавански синдром“ од кој се разболеа американските дипломати и војници ширум светот, објави во средата американската разузнавачка служба, со што ја потврди претпоставката за намерни напади.

Според експертската група која ја консултирале разузнавачките агенции, електромагнетните и ултразвучните бранови испратени од кратко растојание би можеле да бидат причина за некои „ненормални здравствени инциденти“ (IAS), како што се нарекуваат во административен жаргон.

Google search engine

Технологијата која е способна да ги предизвика забележаните симптоми (главоболка, гадење, вртоглавица, па дури и невролошки оштетувања) постои, додаваат експертите и прикажуваат дел од нивниот извештај објавен од американската разузнавачка управа.

Сепак, нивниот извештај е во спротивност со некои неодамна објавени заклучоци за недостаток на докази за вмешаност на странска сила во мистериозната болест.

Минатиот месец, висок функционер на американската влада, кој сакаше да остане анонимен, рече дека е „невозможно за странски фактор, вклучително и Русија, да води понатамошна глобална кампања за да им наштети на персоналот (американските амбасади) користејќи оружје или уреди“.

Повеќето случаи се должат на медицински состојби, вклучително и недијагностицирани болести или еколошки и технички фактори, рече претставникот. Сепак, дваесетина случаи се уште не се расветлени.

Експертите чиј извештај беше објавен во средата отфрлија голем број теории како што е употребата на јонизирачко зрачење како последица на радијација, хемиски и биолошки агенси, звучно или звучно оружје или топлина генерирана од електромагнетна енергија.

Сите овие теории се „неверојатни“, заклучија тие.

Во 2016 година, американските и канадските дипломати кои работеле на Куба најпрво се разболеле од синдромот, па оттука и името „Синдром на Хавана“.

„Абнормални здравствени инциденти“ подоцна беа забележани во други делови на светот (Кина, Германија, Австралија, Русија, Австрија), дури и во Вашингтон.