Милиони луѓе живеат со овој проблем без да се свесни дека го имаат, дали сте вие ​​меѓу нив? Ново истражување, бројките се загрижувачки

Новото истражување покажа дека во последните 30 години, повеќе од половина од населението има висок крвен притисок, или хипертензија, која не ја третираат.

Високиот крвен притисок е многу чест проблем. Меѓутоа, ако не знаете за тоа и не го држите под контрола, шансата за мозочен удар, срцеви заболувања и бубрежни заболувања може драстично да се зголеми.

Google search engine

Глобалната студија објавена во Лансет се бави со мерењето на крвниот притисок на повеќе од 100 милиони луѓе во текот на три децении во 184 земји.

Истражувањето покажа дека речиси половина од луѓето со хипертензија не биле свесни за нивната состојба, а повеќето жени и мажи со таква состојба не биле третирани.

Бројот на возрасни луѓе во светот, на возраст од 30 до 79 години, кои живеат со хипертензија, се удвои во последните 30 години.

Бројките се зголемија од околу 331 милиони жени и 317 милиони мажи во 1990 година на 626 милиони жени и 652 милиони мажи во 2019 година.

Симптоми на хипертензија на кои треба да внимавате:

тешка главоболка
замор или конфузија
проблеми со видот
болка во градите
тешкотии при дишењето
неправилно чукање на срцето
крв во урината
пулсирања во градите, вратот или ушите.

Експертите советуваат дека ако почувствувате некој од овие симптоми, најдобро е веднаш да контактирате со вашиот општ лекар за совет и можни дополнителни прегледи.