Милион евра за убиство на Веља Невоља и шефот на кавачкиот клан!? Презентирани нови детали

За ликвидациите на водачот на кавачкиот криминален клан, Слободан Кашчелан, Вељко Беливук, познат како Веља Невоља, и на членот на неговото обезбедување, Марко Миљковиќ, беа ветени еден милион и 200.000 евра.

Овие тврдења ги изнесе сведокот соработник Х. К. кој беше испрашуван пред три дена во Специјалното државно обвинителство, пишува Дан.

Google search engine

Според црногорските медиуми, сведокот детално го презентирал планот на криминалната организација која планирала да ги убие Беливук и Миљковиќ на аеродромот во Тиват, и да го ликвидира Кашчелан во Подгорица. Ликвидациите беа спречени од полицијата и Специјалното државно обвинителство со апсење на Радован Станишиќ, Мило Јовановиќ и Горан Марковиќ. Во истрагата била вклучена и М.А.

СДТ ги идентификуваше Јанко Вукадиновиќ и уште едно неидентификувано лице како организатори на криминалната група. Вукадиновиќ се наоѓа во затворот Спуж, од каде им издавал наредби на други членови на криминалната група.

На сослушувањето во СДТ, сведокот соработник рече дека најмногу пари биле понудени „за главата на Беливук“. Поточно, биле ветени 700.000 евра за неговото убиство, а половина милион за ликвидација на Кашчелан. Убиството на Миљковиќ требало да биде платено со 300.000 евра.

Покрај тоа, сведокот соработник за време на сослушувањето призна дека неговата улога е да обезбеди средства за ликвидации, да го подготви моторот за ликвидација на водачот на кавачкиот клан и да купи автомобил за убиството на Веља Невоља. Според сведокот, тој го подготвувал осомничениот Марковиќ за тоа убиство. Сепак, како што дознава Дан, тој не го објавил името на другиот организатор на таа криминална група, ниту кој му ги издал наредбите.

Случајот е сè уште класифициран како тајна, поради што многу детали сè уште не и се познати на јавноста. Акцијата на СДТ, во која беа спречени ликвидациите на Кашчелан, Беливук и Миљковиќ беше спроведена под кодното име Мета.

На прес-конференција одржана кон крајот на јануари, СДТ рече дека офицерите од Секторот за борба против организиран криминал и корупција, заедно со СБ Подгорица и СБ Херцег Нови, на територијата на Подгорица и Тиват, спречиле активности на криминална организација која планирала да убие три лица.

Едно лице требаше да биде лишено од живот во Подгорица на 22 јануари, додека другите две лица требаше да бидат лишени од живот на аеродромот во Тиват истиот ден во утринските часови, беше наведено тогаш од СДТ.

Поради сомневање дека требало да го убијат Кашчелан, осомничени се Момчило Милиќ (40), Хасан Турковиќ (33) и Душан Ивановиќ (41) од Бар. Во автомобилот на Милиќ е пронајдена експлозивна направа со голема деструктивна моќ. Кашчелан требаше да биде убиен кога дојде на судењето во Високиот суд во Подгорица.

Планот бил да се постави експлозивна направа под неговото возило што ќе се активира кога возилото е во движење.