Мемедовиќ: Протоколот да се донесе како закон, големата смртност е поради тоа што го немаме

Д-р Злате Мехмедовиќ вели дека најголемата причина за големиот број смртни случаи во Македонија е затоа што лекарите не работат со унифициран протокол за лекување на пациенти заразени со „Ковид 19“. Тој предлага протоколот или упатството за лекување од „Ковид 19“ да се донесе со закон и да се објави во службен весник.

„Не постои унифициран протокол што матичните лекари треба да го знаат кога и што треба да прима пациентот. Кога точно треба да го испратат пациентот во болница. Овој протокол не само што треба да биде унифициран, овој протокол треба да се направи како закон, објавен во службен весник за да биде напишан како инструкција за тоа како да се третираат пациентите со Ковид 19. Овој протокол треба да биде потпишан од министерот и да се користи за третман “, рече специјалистот по медицина на труд за ТВ21.

Google search engine

Во меѓувреме, здравствените власти ги обвинуваат пациентите бидејќи, како што велат, тие одат во болниците предоцна и нивната состојба се влошува. Инаку, вакцината против вирусот е единственото решение за намалување на бројот на смртни случаи, вели Мехмедовиќ. Тој смета дека граѓаните кои немаат развиен имунитет по две дози на вакцина, треба да ја добијат и третата доза од вакцината против Ковид -19.

„Оние луѓе кои имаат нарушувања во имунолошкиот систем кои нема да развијат добар имунитет по добивањето на две дози, ќе можат да ја добијат третата доза од вакцината. Но, оние луѓе кои примиле две дози вакцини немаат потреба да ја земат третата доза од вакцината бидејќи нема епидемиолошка или медицинска логика“, додаде докторот Злате Мехмедовиќ.