Мега проект на Ердоган: Ќе гради “турскиот Пентагон” кој ќе биде страв и трепет за непријателите

Турскиот Пентагон ќе се гради во близина на новото седиште на Националната разузнавачка организација (МИТ) на патот што води од Анкара до централната провинција Ескишехир.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган одлучи да го изгради својот осумстран монументален одговор на американското петтострано седиште на Министерство за одбрана.

Google search engine

Името на комплексот, кое го избра администрацијата на Ердоган, е Полумесечина и Sвезда, а како што рече Ердоган оваа недела, огромната зграда е дизајнирана да внесе „страв кај непријателите и доверба во сојузниците”.

Познато е дека Ердоган е љубител на огромна инфраструктура, така што Октагон треба да го собори светскиот рекорд на Пентагон како најголема деловна зграда во светот.

Во зградата ќе бидат сместени Министерството за одбрана, Канцеларијата на началникот на Генералштабот и седиштето на сите родови на турските вооружени сили. Отворањето мора да се случи на 29 октомври 2023 година, на стогодишнината од основањето на Република Турција.

Октагонот ќе се гради во близина на новото седиште на Националната разузнавачка организација (МИТ) на патот што води од Анкара до централната провинција Ескишехир. Во средината ќе има простор во облик на полумесечина и ќе вработи 15.000 одбранбени работници, пренесува Intelli News.

Промените во потребите на одбраната бараат сите различни родови на армијата и министерствата да служат под еден покрив. Разговаравме опширно за тоа и одлучивме да имаме заеднички центар. Дојдовме до заклучок дека ни треба таков центар, особено во време на зголемена сајбер безбедност, рече Ердоган на церемонијата.