Медведев: НАТО сака да се шири како рак, Русија ќе бара мир со Украина под свои услови

Русија ќе бара мир со Украина исклучиво под свои услови, изјави денеска заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија, Дмитриј Медведев во интервју за агенцијата ТАСС.

„Русија спроведува специјална воена операција во Украина и се обидува да воспостави мир под нејзини услови, токму по наши услови – тоа треба да се каже отворено, а не со условите што нашите поранешни меѓународни партнери, кои се желни да го видат воениот пораз на Русија, се обидуваат да ни наметнат – рече Медведев.

Google search engine

Според него, специјалната воена операција е „тежок, но внимателно осмислен“ одговор на политиката на колективна западна русофобија.

Затоа, како што рече, Русија ќе ги искористи сите средства што и се на располагање за да ги обезбеди своите интереси.

„Имаме наши национални интереси и ќе ги обезбедиме со сите расположливи средства – нагласи Медведев.

Тој оцени дека амбицијата на НАТО да ги зајакне своите позиции во близина на границите на Русија наликува на развој на рак и веќе стана глобален проблем.

„Што се однесува до НАТО, неговата постојана желба да се прошири во близина на границите на Русија, која се шири како рак, се претвори во глобален проблем. На сите здрави луѓе веќе им се слоши и се измори од тоа – рече Медведев.