Мангер: Доларот ќе стане безвреден, на светот му се заканува целосен колапс

Чарли Мангер, еден од најбогатите луѓе во Америка, смета дека продолжувањето на политиката на печатење пари ќе доведе до тотален економски колапс и ќе отвори можност за појава на нови диктатори и нови војни.

Чарли Мангер, главниот соработник на американскиот мултимилијардер Ворен Бафет, сè уште е еден од најпочитуваните економски советници во САД иако наполни 98 години. Со оглед на тоа што сè повеќе се пишува и зборува за големата економска криза која наскоро ќе го зафати целиот свет, а која влече корени од војната во Украина, Мангер даде своја оценка која воопшто не е светла.

Google search engine

Менгер тврди дека една од најопасните работи што сега можат да ја направат земјите, особено САД, е неконтролираното печатење пари, со цел да се спречи кризата и да се смири населението. Но, според него, тоа е краткорочно решение на проблемот што е увертира за многу подлабока и попогубна криза.

Според него, инфлацијата ја форсираат политичарите кои сакаат да останат на власт, бидејќи на тој начин можат да продолжат да му ветуваат на населението сигурна заработка и економски просперитет. Сепак, како што вели, ваквиот начин на размислување е „порта до диктаторите“.

Како што објасни, државните трошења ја користат лесната монетарна политика бидејќи доведува до лесно задолжување без многу зголемено оданочување. Менгер предупредува дека фундаменталниот проблем на овој вид монетарна политика е тоа што владата ја губи својата фискална ограничување.

Тој вели дека огромни политички ризици се јавуваат кога владата ќе ја уништи куповната моќ на валутата, моќта на заработка и вредноста на заштедите. Секоја западна земја може да биде во опасност да дојде на власт моќен човек кој ветува дека ќе ги реши сите економски проблеми и кога ќе се обиде ќе биде награден со лојалноста на гласачите.

Менгер вели дека она што е во прашање не е само крах на берзата, туку најавува целосна економска пропаст и ризик од политичка нестабилност.

Тој предвидува дека американскиот долар најверојатно ќе падне на нула во текот на следниот век, пренесе Ало.рс.