Македонски вирусолог кој работи во Шведска: Дали ќе одговара некој за вакви грешки?

Македонецот Харис Бабачиќ кој живее и работи како вирусолог во Шведска преку статус на Фејсбук прашува што прават Министерството за здравство и Лекарската комора додека пациентите заразени со коронавирус се лекуваат со несоодветни лекови?

„Година и пол помина, мене се уште не ми е јасно дали во државава институциите имаат протоколи за лекување КОВИД-19…

Google search engine

Не водам евиденција, но вака одоковно на една третина до половина од луѓето со КОВИД-19 од Македонија со кои контактирам им биле препишани ненормални дози на ивермектин во комбинација со панцеф и/или моксирал и/или азитромицин. За вирусна болест, кршејќи ги сите принципи на медицина базирана на докази.

Па се прашувам што прават Министерството за здравство и Лекарска Комора… Има ли некаков ред и дали оние ликови кои ги пропагираа, воведоа и спроведоа овие пристапи во лекување ќе излезат да објаснат по кој основ ги вовеле?

И дали некој од нив некогаш ќе одговара бар морално за вакви грешки?“, стои во неговиот пост на Фејсбук.