Мајсторите го открија трикот: Направете го ова кога ќе го вклучите бојлерот и сметката за струја ќе ви биде двојно помала

Една од навидум нерешливите мистерии е прашањето кога бојлерот троши најмалку електрична енергија – кога е постојано вклучен или кога е вклучен по потреба.

Интернет-форумите, социјалните мрежи и дискусиите во живо – во каква било форма, ова прашање е секогаш релевантно и не постои начин да се добие конечен одговор.

Google search engine

Некои ќе ви кажат дека е многу порационално да го оставате бојлерот постојано вклучен, затоа што тогаш не мора да ја загрева целата вода, туку само ја догрева, други се залагаат за теоријата дека е најдобро да се вклучува колку што е потребно. И еве што вели сервисерот на овие домашни апарати за таа дилема.

Апсолутно не е точно дека е подобро за паричникот да чува бојлерот постојано вклучен. Се разбира, сè зависи од бројот на членови на домаќинството. Така, ако станува збор за самохрана или брачна двојка, порационално е да го вклучуваат бојлерот по потреба. Од друга страна, ако станува збор за семејство со поголем број на членови, веројатно им е најпогодно бојлерот да е постојано вклучен затоа што некому ќе му треба вода постојано.

Исто така, целта на бојлерот игра голема улога – ако бојлерот е наменет само за туширање, тогаш има логика да се вклучува повремено, и ако станува збор за голем моментален бојлер што го користите за кујнски цели, тогаш веројатно ќе го исклучувате многу ретко.

Значи, поекономично е да го вклучувате по потреба, и секако, ако веќе внимавате да заштедите, ќе се трудите да го вклучите во поевтина тарифа.

Што се однесува до продолжувањето на животниот век на бојлерот, како што објаснува овој сервисер, за него не е важно дали работи постојано или не, ако сите делови се во ред, затоа што „не е човек на кој му треба пауза”.

Трикот што од друга страна навистина функционира, е да го поставите термостатот на 55-60 степени. Најголемата вредност што ја поставувате на термостатот нека биде 60 степени. Под 55 степени не се формира каменец. Од друга страна, ако термостатот постојано се поставува на 90, ќе се создаде многу повеќе каменец, особено во нашите услови, бидејќи нашата вода е тврда.

Значи, во однос на заштедите, не го чувајте бојлерот постојано вклучен, а со цел да го продолжите неговиот век на траење, обрнете внимание на термостатот и чистете го каменецот еднаш годишно.