Мајка веќе осум години ги дои своите деца: “Ова е мој избор”

Англичанката Беки Аш е мајка на две деца кои веќе осум години никогаш не престанала да ги дои. Иако се нашла на мета на критики, објаснила зошто сѐ уште го прави тоа.

35-годишната мајка работи во организација која се занимава со едукација на жени на тема мајчинството и доењето, а во последните осум години и самата ги поминала во доење на своите сега “големи деца”.

Google search engine

Нејзината осумгодишна ќерка Дејзија доела до петтата година, сѐ додека не почнала во градинка, додека 4-годишниот син Тобијас сѐ уште го дои.

Иако секојдневно се среќава со многу осуди, објаснила зошто не се грижи за мислењето на другите.

“Знам дека многумина мислат дека ова е одвратно. Во ред е да имате свое мислење, но барам почитување. Можете да мислите што сакате, но ова е мој избор”, објаснила таа и истакнала дека секогаш ќе се фокусира на своите деца.

Својот син го дои два пати дневно, а во меѓувреме јаде тврда храна. Мајката тврди дека отсекогаш знаела дека ќе ги дои децата, но не мислела дека тоа ќе трае толку долго.

“Организацијата во која работам многу ми помогна. Дознав за бројни предности на доењето, а една од нив е дека го намалува ризикот од рак на дојка”, објаснила Беки.

Покрај рак на дојка, доењето помага и при спречување на појава на рак на јајниците и еднометриски карцином. На жените им помага во опоравувањето после породување, ги зајакнува коските, го намалува ризикот од дијабетес и остепороза. Бројни се предносите зошто баш мајчиното млеко е најдобро за бебето, а така мајките градат и емоционална врска со своите деца.

“Кога Дејзи наполни шест месеци можев да оберам дали ќе продолжам со доење или не, јас одбрав да ја дојам”, рекла таа.

Признала дека млекото во прав никогаш не го сметала за опција.

“Преминувањето на такво млеко би била последна опција. Да не можев да дојам ќе најдев донор или жена која би ги доела наместо мене”.

- АУДИО РЕКЛАМА -