Литар бензин наскоро во Германија би можел да чини 2,5 евра

Поради украинската криза, цените на горивата ширум светот постојано растат, како што е случајот во Германија, каде што возачите треба да платат повеќе од две евра за литар за бензин и дизел.

На бројни бензински пумпи цената на бензините веќе е над две евра. Така, на пример, во Минхен, на бензинската пумпа, типот на супер Е10 чини 2.129, а супер плус 2.259 евра за литар. Не се гледа крајот на поскапувањето на нафтените деривати, посочуваат експертите.

Реклама

Економистот од Дизелдорф проф. Јустус Хаукап за „Билд“ изјави дека сегашната цена на нафтата на светскиот пазар од 140 долари не е крај на растот, туку ќе достигне 200 долари.

„А кога ќе порасне цената на суровата нафта, тогаш ќе порасне и цената на нафтените деривати на бензинските пумпи. На тој начин цената на бензинот ќе достигне 2,50 евра за литар“, прогнозира германскиот економист.

Дека веќе не може да се исклучи поскапувањето на горивото на 2,50 евра, посочува и Стивен Бок, основачот на страницата за споредба на цената на горивото на бензинските пумпи „clever-tanken.de“.

Експертот за социјални прашања ЦДУ Марк Бјадац во оваа насока бара намалување на ДДВ од 19 на седум отсто.

„Патот до работа не смее да стане луксуз за милиони граѓани“, предупреди тој.

Реклама