Лавров ја откри вистинската цел на Русија

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во интервју за државната телевизија „Русија 24“ рече дека ставот на Русија е променет и дека повеќе нема да има прекини на огнот поради преговорите.

Шефот на руската дипломатија рече дека нападот врз Украина има за цел да го пресече патот кон „целосна доминација на САД и другите западни земји“.

Google search engine

„Нашата специјална воена операција е дизајнирана да стави крај на непромислената експанзија и непромислениот пат кон целосна доминација на САД и останатите западни земји кои се под нив на меѓународната сцена“, рече тој.

Лавров изјави дека „таквата доминација се гради со грубо кршење на меѓународното право“.

„Независноста на Косово може да се признае без референдум, но на Крим, како резултат на референдумот, кој го следеа стотици објективни претставници на странски земји, јавноста на странски земји, тоа е невозможно. Во Ирак, десет илјади километри од САД замислија закана за нивната американска безбедност, ја бомбардираа, не најдоа закана, а не ни се извинија. И кога неонацистите и ултрарадикалите се на нашите граници, се создаваат десетици биолошки лаборатории врз основа на Пентагон, се спроведуваат некои експерименти кои првенствено се насочени кон создавање биолошко оружје – пронајдени се документи кои оставаат без сомнение – тогаш оваа закана е на нашите граници, а не преку океанот“ истакна рускиот политичар.

Тој повторно ги нарече измислени и провокативни извештаите за руските воени злосторства врз цивилите во Буча и Крематорск. Лавров исто така рече дека некои луѓе во фрагментираниот Донбас „со години живеат под неонацисти“.