Ладен туш, дебели чорапи, заштеда на струја? Австрија со кампања за штедење

Австриската министерка за енергетика и заштита на животната средина, Леоноре Гевеслер, во присуство на министерот за економија, Мартин Кохер, и главниот секретар на компанијата Austrian Energy, Барбара Шмит, и директорот на австриската агенција за енергетика, Франц Ангерер, денеска на прес-конференција во Виена ја претстави кампањата на федералната влада за заштеда на енергија, наречена „Мисија 11“, пренесуваат медиумите.

„Денеска, ја почнуваме ‘Мисијата 11’ и се надеваме дека што повеќе луѓе ќе се приклучат“, рече Гевеслер додавајќи:

Google search engine

Целта на „Мисијата 11“ е мала промена во нашето однесување со цел да заштедиме во просек 11 отсто енергија. Поточно, овој процент на заштеда се очекува од секое австриско домаќинство. Затоа е наречена „Мисија 11“, а во неа има низа инструкции или препораки на Владата како да се заштеди енергија, пишува „Вечерњи лист“.

Владината кампања препорачува Австријците повеќе да не се капат во кади и да се тушираат со поладна вода, односно ако водата е топла, тогаш значително пократко од порано бидејќи една минута пократко туширање, како што се истакнува, носи заштеда на енергија од 20 проценти. Тогаш греењето треба да се намали најмалку два степена. Така, наместо греење, дебели чорапи, пишуваат медиумите.

Во јавните установи греењето ќе биде ограничено на 19 степени во зима во Австрија. Исклучок се училиштата, градинките, болниците и домовите за стари лица. Што се однесува до електричната енергија, се препорачува продолжениот кабел со повеќе приклучоци, односно уреди, да се исклучи од напојувањето, дури и кога не работат, туку се во состојба на подготвеност бидејќи на тој начин се заштедува 10 проценти од електричната енергија, со оглед на тоа што просечно австриско домаќинство има 20 уреди. Биле дадени и низа инструкции како да се заштеди енергија при миење садови и алишта, но и при префрлување од обични и халогени на ЛЕД-светилки, со напомена дека со тоа се заштедува дури 94 проценти струја, стои во написите.

Во однос на струјата било одлучено осветлението на јавните објекти да се исклучи по 22 часот. Исклучок е уличното осветление поради јавна безбедност. Она што исто така се препорачува, а што особено ќе ги алармира сопствениците на автомобили, е упатството да забавуваат во градот за да штедат гориво и да не возат побрзо од 100 км/ч на автопати, а 80 км/ч на обични патишта, со напомена дека ќе заштедат до 24 проценти гориво. Исто така, се очекува возачите да се префрлат од возење автомобили на јавен превоз и велосипеди на пократки растојанија. Сè што е во екопрограмата, како и машини за перење и за садови.

Презентирајќи ја владината кампања за заштеда на енергија, Гевеслер изјавила:

„Путин сака да нѐ уценува и да нѐ омекне. Не можеме едноставно да гледаме како се убиваат луѓе во Украина. Тоа е и војна против нашиот западен модел на живеење“, истакнала австриската министерка.

Ги повикала сите Австријци да се приклучат на владината кампања за заштеда на енергија за секој што побезболно да ја преброди претстојната зима.