Кумановци се вознемирија од еврејска група во градот, МВР вели дека не се опасни и брзо ќе си одат

Секторот за внатрешни работи Куманово ја информира јавноста дека групата лица забележана во Куманово претставува група припадници на Еврејската верска заедница.

Од МВР велат дека овие лица ги почитуваат законите на Република Северна Македонија се целосно со легален престој тука, и привремено престојуваат во нашата држава.

Реклама

„Во групата има Американски, Канадски, Белгиски и граѓани од Јужна Америка, тие имаат легални патни исправи односно документи и имаат одобрен престој во Републиа Северна Македонија. Според информациите со кои располага МВР, групата е во постојано движење и во наредните денови се очекува да ја напуштат нашата држава“, наведоа од Министерството.

Кумановци се вознемирија од еврејска секта сместена во градот, МВР смирува:  Брзо ќе си одат, ги почитуваат законите – Maktel

Претходно на социјалните мрежи се појавија видеа и реакции поради присуството на членовите на групата.

Граѓани шпекулираат дека станува збор за припадници на радикалната фундаменталистичка еврејска секта, наречена Лев Тахор, основана во 1988 година. Групата често се сели, а досега е забележана во Израел, САД, Канада, Гватемала, Мексико, Романија и Босна и Херцеговина.

Реклама