„Кучињата на војната“ од Косово заминаа да војуваат за Украина

Иако учеството во борбите во земјите надвор од  Косово е казниво од три до 15 години затвор, граѓаните  се јавуваат во украинската амбасада во Албанија за да заминат во таа земја, пренесува “Лајми“.

Адвокатот Асдрен Хоџа вели дека учеството во борби надвор од Косово се казнува со затвор од три до 15 години, додека организирањето и водење на групи е казниво со минимум пет, а најмногу 15 години затвор.

Google search engine

„Кучињата на војната“ од Косово заминаа да војуваат за Украина

Казниво е и огласувањето на социјалните мрежи.

Имено, тој што јавно, на собир или преку пишување, аудио-визуелни снимки, вклучително и неограничено на социјалните мрежи или која било друга форма на комуникација, ќе покани или охрабри други да извршат кривични дела за учество во конфликти надвор од Косово, ќе се казни со затвор за шест месеци до пет години.

Како што е дефинирано во точка 1 од член 3 од Законот за забрана на учество во вооружени судири во странство:

– Секој кој организира, регрутира, води или обучува лица или групи на лица со цел да се приклучат или да учествуваат во странска војска или полиција, во надворешни паравоени или паравоени формации, во групни организации или поединечно во каква било форма на вооружен конфликт надвор од Републиката. на Косово ќе се казни со затвор од пет до петнаесет години.

Исто така се наведува дека:

– Секој што ќе учествува во странска војска или полиција, во надворешни паравоени или паравоени формации, во групни организации или поединечно, во каква било форма на вооружен судир надвор од територијата на Косово, ќе се казни со затвор од три до петнаесет години.

Амбасадорот на Украина во Албанија, Володимир Шукуров изјави дека голем број граѓани се т.н. Косово изрази интерес за учество во војната на страната на Украина.

“Свесни сме за поддршката што ја изразија косовските претставници. Дополнително, граѓаните на Косово ни се обраќаат со предлози и прашања како да стигнеме до Украина, да учествуваме во одбраната на Украина. Сите овие предлози и повици ги пренесуваме до нашето министерство. Украина се уште е во фаза на проучување на прашањето за признавање на Косово” – изјави Шукуров за Еуроњуз Албанија.

Во другите вести, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров исто така рече дека „платеници од Косово, Босна и Албанија пристигнаа во Донбас“. Тоа се т.н кучиња на војната како што ги нарекуваат.