КРВАВА ПРОСЛАВА НА ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА: Премиерот го преживеа атентатот, најмалку едно лице загина

Премиерот на Хаити Ариел Анри го преживеа атентатот за време на прославите на Денот на независноста.

Најмалку едно лице загина во пукање пред катедралата во градот Гонаив, а неколкумина беа повредени во саботата за време на прославата на Денот на независноста на Хаити.

Google search engine

Хенри не е меѓу повредените. Според извештаите на локалните медиуми, вооружена банда која оперира во областа каде што се наоѓа катедралата го предупредила премиерот да не доаѓа.

По обидот за атентат, властите откажаа други настани што требаше да го одбележат Денот на независноста или одвојувањето од Франција, 1 јануари 1804 година.

Кризата на Хаити, која трае неколку години, кулминираше со атентатот на претседателот Жовнел Моиз на 7 јули 2021 година.

 

- АУДИО РЕКЛАМА -